3

BP geeft fouten olielek Golf van Mexico noodgedwongen toe

De oliemaatschappij riskeert grote juridische aansprakelijkheid

Volkskrant meldt dat BP in een intern rapport toegeeft schuldig te zijn aan nalatigheid. De fouten van BP hebben in april geleid tot een explosie, waardoor 11 werknemers om het leven zijn gekomen en de grootste natuurramp in de Amerikaanse geschiedenis is ontstaan. Eerder sprak BP de aantijging tegen dat er sprake zou zijn van grove nalatigheid.

Volgens de Washington Post voelt de oliemaatschappij zich genoodzaakt een deel van de schuld op zich te nemen, maar zal BP niet alle verantwoordelijkheid op zich nemen.

BP riskeert grotere juridische aansprakelijkheid als het een groot deel van de schuld van de ramp op zich neemt, maar als ze dat niet doet, wordt ze hoogstwaarschijnlijk beschuldigd van het ontduiken van verantwoordelijkheid.

Eerder probeerde BP de schuld van de ramp in de schoenen van de partners Transocean en Halliburton te schuiven. Verwacht is dat zij ook in het rapport aangewezen worden als hoofdverantwoordelijken.

Met het uitkomen van het rapport van BP is het onderzoek niet afgesloten. Verschillende afdelingen van het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoeken  de explosie.

Volkskrant: ‘BP erkent fouten Golf van Mexico’

Washington Post: All eyes on BP report on Gulf oil spill disaster

cc-foto: U.S. Coast Guard Eight District External Affairs

Geef een reactie

Laatste reacties (3)