15

BP koopt wetenschappers op

Academici: Vervuilende oliegigant denkt alleen aan eigen belang

Cary Nelson, hoofd van de Amerikaanse Associatie van Professoren zegt in een gesprek met BBC dat het olieconcern BP wetenschappers probeert te ‘kopen’. BP heeft dringend hulp nodig bij alle rechtszaken die het bedrijf tegemoet gaat na de olieramp in de Golf van Mexico.

Wetenschappers die voor BP willen werken dienen een contract te ondertekenen waarin staat dat ze niet mogen publiceren over onderzoeken die zij voor het bedrijf doen. Verder is het hen verboden te spreken over de onderzoeksgegevens over een periode van 3 jaar. Ook wordt contractueel vastgesteld dat de medewerkers bij de rechtszaken niet tegen BP mogen getuigen. Het enige communicatiekanaal dat is toegestaan loopt via de advocaten van de multinational. Op die manier kan BP zich altijd berusten op de geheimhoudingsplicht van de advocaten.

Over de handelwijze van BP zei Nelson dat het enorm destructief is. ‘Ons vermogen de ramp te evalueren, beleid uit te zetten en er als land beslissingen over te nemen kan worden beïnvloed door het stilzwijgen van wetenschappers die de situatie hebben bestudeerd.’ BP heeft alle beschuldigingen ontkent. ‘Wij leggen wetenschappers geen beperkingen op om over wetenschappelijke gegevens te spreken’, liet het bedrijf in een verklaring weten.

Nu alle ogen op het bedrijf gericht zijn, blijft het bedrijf keer op keer in opspraak komen. Donderdag heeft BP wederom een gefotoshopte foto van de website moeten verwijderen, meldt BBC. Eerder verklaarde Dean Scott, woordvoerder van BP, dat er niets onheilspellends in de foto’s te zien was en gaf hij de garantie dat het bedrijf Photoshop alleen gebruikt voor kleine aanpassingen zoals kleurcorrecties.

BP heeft volledige openheid en transparantie over de olie-ramp beloofd.

Lees hier het artikel van Cary Nelson

cc-foto: Mike Licht

Geef een reactie

Laatste reacties (15)