6

‘BP maakte grove fouten voorafgaand aan olieramp’

Ook de andere twee betrokken bedrijven, Transocean en Halliburton, ontbrak het aan veiligheidscultuur

De drie bedrijven die betrokken waren bij de olieramp in de Golf van Mexico, ‘waaronde oliereus BP, ontbrak het aan een veiligheidscultuur. Ze maakten dan ook grove fouten voorafgaand aan de ramp. Dat blijkt uit de rapportage van de commissie die ramp in opdracht van president Barack Obama onderzoekt, zo meldt de Britse publieke omroep BBC.

Bij de explosie op het olieplatform Deepwater Horizon kwamen elf mensen om het leven. Na de ramp lekten miljoenen liters olie in zee en raakten tientallen kilometers van de kust van Louisiana vervuild.

“Er was totaal geen cultuur van veiligheid op dat platform”, zei commissievoorzitter Bill Reilly bij de presentatie van de onderzoeksresultaten. Hij riep op tot “hervormingen in alle lagen van de betrokken bedrijven” en hekelde de reeks van “foute beslissingen” die zij maakten.

Eerder waren er al aanwijzingen gevonden dat het cement waarmee de oliebron, bekend als de Macondo, was afgedicht, de oorzaak van de explosie op het platform. Het cement zou niet stabiel zijn geweest. “Er lijkt haast te zijn gemaakt met het voltooien van de Macondo-oliebron”, zei Reilly. “Dan rijst de vraag waarom men niet kon wachten op goed cement.”

Lees meer bij BBC: Gulf oil spill: President’s panel says firms complacent

Foto-cc: Uscgd8

Geef een reactie

Laatste reacties (6)