4

BP maakte voor olieramp een reeks ernstige fouten

Nieuwe bewijzen tegen BP … Olieconcern hield jaar lang informatie achter voor Amerikaanse regering

Risico’s die konden leiden tot een fikse olieramp hadden eerder opgemerkt kunnen worden. Woensdag kwam een onderzoeksrapport uit met nieuwe bewijzen over de nalatigheid van BP. Op de dag van de explosie vond een wetenschapper van BP een voorraad aardgas in een zandlaag die zich 91 meter hoger bevond dat het ondiepste punt waar zich aardgas bevond. Daarmee had BP kunnen weten dat de huidige afsluiting van de boorput niet gegarandeerd was.

Deze nieuwe bevindingen zijn een jaar lang verborgen gehouden voor de onderzoekers van de Amerikaanse regering. Dat blijkt uit interviews en documenten in handen van persbureau Associated Press, schrijft de Volkskrant.

Sommige experts menen dat de fout een rol heeft gespeeld bij de ramp. Anderen denken dat de ramp zich ook had voltrokken als het cement die de afsluiting vormde wel tot de correcte diepte was gestort.

Het wordt BP in het nieuwe rapport vooral aangerekend dat ze in de dagen voorafgaand aan de ramp een reeks foute beslissingen hebben gemaakt met betrekking tot het boortechnische gedeelte. BP draagt om die reden de meeste verantwoordelijkheid voor de olieramp die zich vorig jaar voltrok in de Golf van Mexico. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat het olieconcern data verkeerd had geïnterpreteerd en dat de afsluitklep op de boorput niet werkte.

Bij de explosie op het booreiland Deepwater Horizon kwamen elf mensen om het leven. De schade van de olieramp bedraagt miljarden. Zo’n achthonderd miljoen liter ruwe olie vloeide de zee in.

NRC: ‘BP hoofdverantwoordelijk voor olieramp in Golf van Mexico’

cc-foto: Mooi

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (4)