25

BP zet omstreden diepzee boring in Noordzee door

BP zet boring ten westen van de Shetlands toch door ... Zeebodem daar net zo diep als in de Golf van Mexico ... Vier van de vijf vorig jaar geïnspecteerde boorplatformen van BP kwamen niet door de controle

BP zet de olieboring in de Noordzee toch door ondanks veel kritiek en negatieve rapporten die stellen dat de oliemaatschappij zich niet aan de veiligheidsvoorschriften houdt op haar olieplatformen. De angst zit er goed in, want ten westen van de Shetlands recht boven Schotland, gaat er geboord worden in een 1,500 meter diepe zeebodem. Dat is net zo diep als bij de boring in de Golf van Mexico die catastrofaal afliep.

Albert Owen van de Britse arbeiderspartij vindt het schandalig dat BP de angst en frustratie negeert. “Niet alleen van Amerikaanse senators en congresleden, maar ook van vele mensen die om de natuur geven. Ze moeten er toch op enig moment aan hebben gedacht dat boren op deze diepte, ongelukken kan veroorzaken. Ik vind het hele gebeure schandelijk”, zegt hij in The Guardian.

The Daily Telegraph onthulde maandag dat BP zich niet aan de voorschriften houdt bij boringen in de Noordzee. Vier van de vijf olieplatformen van BP kwamen vorig jaar niet door de inspectie. De oliemaatschappij negeerde veiligheidsvoorschriften, zo bleek uit inspectierapporten van toezichthouder Department of Energy and Climate Change (DECC). Het personeel van BP zou onvoldoende getraind zijn in het reageren op ongelukken. 

Tony Hayward, directeur van BP ontkent dat er een ‘systematisch veiligheidsprobleem’ is bij zijn bedrijf. Woensdag praatte hij met DECC en de Britse overheid over de diepzee boring in de Noordzee. Hij zei dat de risico’s bij het boren in de Noordzee geheel anders zijn dan in de Golf van Mexico. “We hebben een sterke reputatie wat betreft het boren in de Noordzee. We behalen daar cijfers boven het gemiddelde van de olie-industrie.”

Hayward zegt dat hij bij deze operatie extra veiligheidsvoorbereidingen heeft getroffen. Tien mensen zijn naar een opfriscursus gestuurd voor een training en ook hebben de veiligheidsstoppen in de Noordzee een technische checkup gekregen. Het falen van dit veiligheidssysteem was de oorzaak va de explosie in de Golf van Mexico.

The Guardian: BP insists deepwater drilling in Nort Sea
The Daily Telegraph: Tony Hayward pledges to improve BP’s North Sea safety
Lees meer op Joop: BP overtreedt veiligheidsregels olieplatforms
cc-foto: Stig Nygaart

Geef een reactie

Laatste reacties (25)