11

Brandstoftekort dreigt in Frankrijk als gevolg blokkades ‘gele hesjes’

Franse tankstations kampen met een tekort aan brandstof als gevolg van de blokkade van de “gele hesjes”. Dat heeft de Franse oliemaatschappij Total laten weten. De actievoerders blokkeren al enige tijd de uitgang bij elf grote depots waardoor tankwagens de stations niet kunnen bereiken. Zo’n 75 tankstations zouden al vrijwel zonder benzine zitten.

Een woordvoerder van Total waarschuwt dat als de blokkades niet spoedig worden opgeheven, er straks helemaal geen benzine meer te krijgen is. In de noordwestelijke regio Bretagne wordt door lokale overheden al gesproken over het opleggen van restricties aan de pomp om ervoor te zorgen dat niet nog meer tankstations droog komen te staan.

Frankrijk is al een paar weken in de ban van de “gele hesjes”. De actie die begon toen twee vrachtwagenchauffeurs getooid in de gele veiligheidsvesten een blokkade opwierpen uit protest tegen verhoogde brandstofprijzen, is inmiddels uitgegroeid tot een groot anti-overheidsprotest waarbij in het gehele land mensen in gele hesjes blokkades opwerpen. Zaterdag braken in Parijs grote rellen uit nadat actievoerders door een politieafzetting braken en de oproerpolitie waterkanonnen en traangas inzette. Op meerdere plekken werd brand gesticht, de Arc de Triomphe werd beschadigd en tientallen mensen raakten gewond. Ruim honderd actievoerders werden gearresteerd.

De Franse president Macron heeft afgelopen week nog gezegd dat hij ondanks de protesten niet van plan is het regeringsbeleid te wijzigen, omdat volgens hem de Franse overheid de juiste koers vaart. Ook zei hij begrip te hebben voor de onvrede, maar nooit toe te zullen geven ‘aan degenen die alleen maar uit zijn op vernielingen en onrust’.

Bron: DW / cc-foto: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (11)