66

Brandweer redt dieren, jager schiet ze direct dood

Bizar tafereel in Limburg: redders versus slachters

De brandweer van Weert kreeg zondagochtend een melding dat een groep wilde zwijnen de verdrinkingsdood dreigde te sterven. De te water geraakte dieren konden in de Zuid-Willemsvaart niet op de kant komen. Ze werden gered maar vervolgens prompt doodgeschoten door de gewaarschuwde jachtopziener.


Update onderaan de tekst.

De brandweer zette twee reddingsboten in en leidde de acht zwemmende zwijnen naar een vistrap bij een sluis. Daar klommen de dieren zelfstandig uit het water. Tot verbijstering van de redders werden de dieren eenmaal op het droge meteen doodgeschoten door de ter plekke aanwezige jachtopziener. 

De jager maakte de dieren af omdat volgens de wet wilde zwijnen in Nederland alleen in twee reservaten mogen leven. Een daarvan, bij Merkenbosch, ligt op circa dertig kilometer afstand. Het andere reservaat ligt op de Hoge Veluwe. Als de dieren uit het Meinweggebied bij Berkenbosch afkomstig zijn, betekent het dat ze eerst de Maas zijn overgezwommen. De zwijnen hadden de pech dat ze geen andere dieren zijn, zoals bijvoorbeeld zeehondjes. Dan waren ze opgevangen, verzorgd en elders uitgezet.

Update 20:00 uur:

De jager die in Weert de wilde zwijnen afschoot die even daarvoor uit het water waren gered, zat fout, meldt de NOS. Volgens de provincie Limburg had hij de zwijnen wel mogen doodschieten, maar niet op zondag.

Op iedere andere dag was dit geen probleem geweest”, zegt een woordvoerder van de provincie. “Maar op zondag mag niet worden gejaagd.

Bronnen: L1 / Nos

Geef een reactie

Laatste reacties (66)