10

Braziliaanse artieste brengt oude zwart-wit foto’s kleurig tot leven

Wie een tijdreis wil maken zal al zijn hoop op de wetenschap moeten vestigen en moet daarnaast over een flinke portie geduld beschikken, want het lijkt er vooralsnog niet op dat we die doorbraak binnenkort kunnen verwachten. Tot die tijd is the next best thing waarschijnlijk de Braziliaanse kunstenaar Marina Amaral. Met haar waanzinnige photoshopkunsten brengt ze oude zwart-wit foto’s in levensechte kleuren tot leven.

Het inkleuren van foto’s is niet nieuw. De Zwitserse prentenmaker John Baptist Isenring kleurde al in 1830 Daguerrotypen (een vroege fotografische methode, vernoemd naar uitvinder Louis Daguerre) in. Hij deed dat – uiteraard – met de hand. Anno 2017 is het inkleuren van foto’s een populaire hobby. Online zijn er honderden, zo niet duizenden instructievideo’s en –teksten te vinden en voor wie dat te veel moeite is, is er altijd nog wel een app.

Voor Marina Amaral is het dan wellicht ooit begonnen als hobby, dat is het inmiddels allang niet meer. Het is behalve een baan ook een obsessie. En er zijn maar weinig mensen die de kunst van het inkleuren zo vakkundig beheersen als zij.

De nu 21-jarige Amaral ontdekte Photoshop toen ze 10 jaar oud was en heeft zich het programma sindsdien volledig eigen gemaakt. In april 2015 neusde ze wat rond op een online geschiedenisforum waar ze ingekleurde foto’s uit de Eerste Wereldoorlog ontdekte. Geïnspireerd door die prenten, begon ze zelf wat te experimenteren. En met succes. Inmiddels heeft Amaral honderden foto’s ingekleurd en wanneer media als de BBC, Wired of Business Insider een kleurenversie van een historische prent nodig hebben, weten ze haar te vinden. En terecht, want het werk dat Amaral aflevert – per foto is ze vaak ruim een maand bezig – is niets minder dan indrukwekkend.

Wie uitgebreid kennis wil nemen van de kunstwerken van Amaral kan een kijkje nemen in haar portfolio, of haar volgen op Twitter. Hieronder alvast enkele staaltjes van haar kunnen:

Beeld bovenaan artikel: screenshot portfolio Marina Amaral

Geef een reactie

Laatste reacties (10)