12

Braziliaanse milieuactivist doodgeschoten

Bericht komt slechts enkele uren voor stemming versoepeling Boswet… Ribeiro da Silva had voorspeld vermoord te zullen worden

De Braziliaanse milieuactivist José Cláudio Ribeiro da Silva en zijn echtgenote Maria do Espírito Santo zijn nabij hun huis doodgeschoten. Volgens de politie zijn de twee omgebracht door huurmoordenaars, omdat bij beiden een oor was afgesneden. Het nieuws kwam slechts enkele uren voor de stemming over een minder strenge Boswet. Da Silva zette zich in voor het behoud van het regenwoud in de staat Pará.

UPDATE

Een verslaggever van Al Jazeera is op de begrafenis van de vermoorde milieuactivist. Hij twittert hierover. Al Jazeera heeft de video hierboven gemaakt. 

Ribeiro da Silva zag zijn eigen moord al aankomen. Op een toespraak in Manaus zei hij:

Ik kan hier de ene dag staan spreken voor jullie, en de volgende maand kunnen jullie het nieuws krijgen dat ik ben verdwenen.” Volgens Da Silva probeerde de houtindustrie hem de mond te snoeren, maar hij wilde daar niet aan toegeven: “Ik zal het woud beschermen tegen elke prijs. Daarom kan ik op elk moment een kogel in het hoofd krijgen […] Mensen vragen mij: ben je niet bang? Ik ben een mens, natuurlijk ben ik bang. Maar die angst doet mij niet zwijgen. Zolang ik op de been ben, zal ik iedereen aanklagen die het woud vernielt.

Met de nieuwe Boswet, die nog goedgekeurd moet worden door de Senaat en president Dilma Rousseff, wordt het totale percentage dat als woud behouden moet blijven verkleind. Ook krijgen sommigen, die in het verleden illegaal hebben ontbost, amnestie.

Eerder werden in Brazilië ook milieu-activist Chico Mendes (1988) en de Amerikaanse zuster Dorothy Stang (2005) vermoord. Ook Stang verzette zich tegen de vernietiging van het regenwoud.

De Wereld Morgen: Bekende milieuactivist neergeschoten in Brazilië

cc-foto: Lou Gold

Geef een reactie

Laatste reacties (12)