25

Braziliaanse president in tranen over martelingen

Dilma Rousseff, zelf gemarteld, breekt tijdens pleidooi voor de waarheid over de gruwelen van de dictatuur

De Braziliaanse president Dilma Rousseff raakte eventjes overmand door emotie bij de presentatie van een onderzoeksrapport naar de mensenrechtenschendingen tijdens de militaire dictatuur. Ze zat indertijd zelf gevangen en werd ook gemarteld.


Rousseff benadrukte het recht op het kennen van de waarheid voor de nabestaanden, de vrienden en de kameraden van de 400 verdwenen en vermoorde slachtoffers van de door de VS gesteunde militaire dictatuur die heerste van 1964 tot 1985. De huidige president zat bij het linkse verzet tegen de junta en was 22 jaar oud toen ze werd opgepakt. Drie jaar werd ze vastgehouden en gemarteld, bont en blauw geslagen, ondersteboven werd ze opgehangen tijdens verhoren terwijl haar naakte lichaam werd bewerkt met stroomstoten.

Een commissie heeft drie jaar lang onderzoek gedaan naar de misdaden. De meer dan 400 onderzochte gevallen zijn maar een fractie van het aantal mensen dat tijdens de dictatuur is omgebracht maar het ging de commissie er om spijkerhard aan te tonen wat er voor praktijken plaatsvonden. 

De president die bekend staat om haar stalen gezicht, brak woensdag even tijdens de presentatie (video vanaf 0:40) toen ze zei: 

Brazilië verdient de waarheid. De nieuwe generaties verdienen de waarheid. En bovenal verdienen zij de waarheid die familieleden zijn kwijtgeraakt, vrienden, kameraden en daardoor nog steeds lijden alsof ze iedere dag opnieuw zijn gestorven….

De aanwezigen in de zaal sprongen op en applaudisseerden.

De rechtse dictatuur rekende af met iedereen die als een bedreiging werd gezien: linkse politici en sympathisanten, vakbondsleden, studenten en indianen. In de meeste Latijns-Amerikaanse landen heersten in de tweede helft van de twintigste eeuw dictators die door de VS in het zadel werden geholpen en gehouden. Het met grof geweld onderdrukken van linkse politieke opvattingen in de regio was onderdeel van het Amerikaanse beleid tijdens de Koude Oorlog. Anders dan in bijvoorbeeld Argentinië zijn de Braziliaanse mensenrechtenschenders niet voor de rechter gebracht.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)