15

Braziliaanse rechter geeft toestemming voor gruweldam

Megadam vernietigt ruim 500 vierkante kilometer regenwoud en ontwricht lokale samenleving

De omstreden Belo Monte stuwdam in de Braziliaanse Amazone mag verder gebouwd worden. Dat heeft een federale rechter in Brasilia deze week laten weten. Afgelopen maand werd er hevig geprotesteerd tegen de komst van de enorme barrage. Deze verdrijft meer dan twintigduizend inheems bewoners van hun land en verwoest ruim 500 vierkante kilometer regenwoud.


Milieu- en mensenrechtenorganisaties hebben het al jaren over het ‘Belo Monster’. De afgelopen maand bezetten de inheemse bevolking en milieuactivisten de bouw van de dam in de rivier de Xingu. Deze rivier is een inkomstenbron van de lokale bevolking, maar als de Dam voltooid is, zijn de bewoners genoodzaakt te verhuizen omdat ze er niet meer kunnen vissen en landbouwmogelijkheden onmogelijk zijn geworden.

De Braziliaanse president Dilma Rousseff meent dat de dam nodig is om hydro-elektrische energie op te wekken. De Belo Monte is volgens hem zeer duurzaam. Uit onderzoeken is echter al lang bekend dat het duurzame karakter van stuwdammen in tropische gebieden twijfelachtig is. Wanneer het dode plantenmateriaal onder water komt, stoot het grote hoeveelheden methaan uit. Dat gas is twintig keer schadelijker dan CO2.

Wereldwijd zijn er 140 organisaties die zich verzetten tegen de komst van de dam, die 8,3 miljard euro zal kosten. Rousseff houdt vol dat de Belo Monte-dam essentieel is voor de het energievoorziening van het land dat één van de snelst groeiende economieën ter wereld heeft. Milieuactivisten van Amazon Watch spreken van ‘de meest inefficiënte dam uit de geschiedenis’.

De Belo Monte-dam is een project waar de Braziliaanse regering als sinds de jaren tachtig mee bezig is. De afgelopen jaren zijn er meerdere rechtszaken geweest tegen de staat vanwege het plan. Actievoerder menen dat deze keer bestuurders alles op alles hebben gezet om te zorgen dat de dam er komt. Twee bestuursleden van het nationale milieuagentschap die tegen de bouw van de barrage zijn, moesten opstappen. Ook zou druk uitgeoefend zijn door de aannemer en hoofdfinancierder BNDES, de Braziliaanse Ontwikkelingsbank.

Ook de Braziliaanse activist Megaron Txucarramãe verloor vorige week zijn baan als coördinator van het overheidsorgaan voor Inheemse Bescherming Funai, vanwege zijn uitgesproken mening over de Dam.

Volkskrant: Dam in Amazonestreek mag

Meer op Joop.nl: Inheemse bevolking Amazone bezet stuwdam

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (15)