Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Braziliaanse senaat: Vervolg Bolsonaro voor moord wegens corona-aanpak

  •  
20-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
205 keer bekeken
  •  
BRAZIL - OLY - 2020 - 2021 - BOLSONARO - ATHLETES

© Brazilian President Jair Bolsonaro gestures during a ceremony for the Olympic and Paralympic athletes who participated in the Tokio 2020 Olympic Games, at Planalto Palace in Brasilia, on Octo

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro moet worden vervolgd voor moord vanwege zijn weigering een coronabeleid te voeren, waardoor de pandemie in Brazilië ongeremd om zich heen kon grijpen. Dat staat in een conceptrapport van de Braziliaanse senaat waarover volgende week wordt gestemd. Volgens de commissie heeft de houding van Bolsonaro tot vele duizenden onnodige doden geleid.
De extreemrechtse Bolsonaro deed niet alleen niets om de coronapandemie te beteugelen, volgens commissievoorzitter senator Renan Calheiros heeft de president het zelfs doelbewust erger gemaakt. Zo verbood hij coronamaatregelen en dreigde met juridische stappen tegen plaatselijke bestuurders die deze wel invoerden. Ook hield hij de inkoop en distributie van vaccins tegen en prees hij, net als zijn Amerikaanse evenknie Donald Trump, gevaarlijke non-medicijnen aan als remedie. Sinds het begin van de pandemie was corona voor Bolsonaro variërend ‘gewoon een griepje’ tot ‘iets voor homo’s’.
Het 1.078 pagina’s tellende rapport bevat maar liefst elf zware aanklachten tegen Bolsonaro, waaronder moord, misdaden tegen de mensheid en aanzetten tot zware criminaliteit. Sinds het begin van de pandemie raakten bijna 22 miljoen Brazilianen besmet. Ruim 600.000 mensen overleden aan het virus.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.