13

Brazilianen keuren aanranding goed

Katholieke kerk laat zich weer van slechtste kant zien

Vrouwen in Brazilië mogen voor straf aangerand worden als zij zich uitdagend kleden, vinden volgens een enquête de meeste Brazilianen. Deze week publiceerde de Braziliaanse overheid een peiling waarbij een meerderheid van de ondervraagden de stelling onderstreept. President Dilma Rousseff en activisten op sociale media reageren fel op de seksistische volksopvatting.

Van de 3.810 ondervraagden antwoordden 65,1 procent bevestigend op de vraag of “vrouwen die kleren dragen waarbij delen van hun lichaam te zien zijn, het verdienen aangerand te worden?” Ook zullen er minder aanrandingen plaatsvinden als vrouwen zich beter gedragen, denkt 58,5 procent.

Via Twitter liet Rousseff weten dat Brazilië nog een lange weg te gaan heeft en riep de regering en  samenleving op te strijden tegen geweld tegen vrouwen. Braziliaanse vrouwen komen zelf ook in actie en publiceren massaal schaars geklede foto’s van zichzelf op Facebook met de boodschap: “Ik verdien het niet om aangerand te worden”.

De houding van de Brazilianen ten opzichte van vrouwen laat volgens journalist Nana Queiroz duidelijk de paradox zien in de Braziliaanse samenleving tussen hun sensuele cultuur en het conservatieve katholicisme. De Katholieke Kerk uitte vorige zomer hevige kritiek op een wet van Rousseff die vrouwen beter moet beschermen tegen seksueel geweld. De Kerk zag dit als eerste stap naar legalisering van abortus. Een abortus is in Brazilië namelijk alleen toegestaan als de moeder in levensgevaar is of na aanranding.

cc-foto: YouTube 
VRT Nieuws: “Uitdagende vrouwen mag je aanranden”

Geef een reactie

Laatste reacties (13)