3

Brazilië verhoogt straffen voor moord op vrouwen

Langere gevangenisstraffen voor moord op vrouwen en meisjes moet hen beter beschermen

Vrouwen in Brazilië hebben extra bescherming nodig, vindt president Dilma Rousseff. Volgens haar sterven er dagelijks 15 vrouwen door – veelal huiselijk – geweld. Door een nieuwe wet is de straf voor moord op vrouwen binnen een gezin nu verhoogd en krijgen daders die handelen uit vrouwenhaat een zwaardere straf.

Huiselijk geweld waarbij vrouwen om het leven komen komt daders nu op een straf van minimaal twaalf en maximaal dertig jaar te staan. Wie een zwangere vrouw vermoordt of iemand die net moeder is geworden krijgt ook een hogere straf. Dat geldt ook voor wie een vrouw van onder de zestien, boven de zestig of een gehandicapte vrouw ombrengt. Extra zware straffen volgen tevens wanneer een vrouw in Brazilië wordt gedood in het bijzijn van haar kind, vader of moeder.

Ook in andere Latijn-Amerikaanse landen zijn dergelijke wetten van kracht. Volgens VN-afgevaardigde Nadine Gasman is de wet van belang om geweld tegen vrouwen op de kaart te zetten:

…de wet identificeert moord op vrouwen als een specifiek fenomeen. Zo’n wet werkt van nature preventief.”

In 2006 werd reeds de Maria da Penha-wet aangenomen, waarin de maximale straf voor vrouwenmoord werd vehoogd van één naar drie jaar en waarin werd gesteld dat daders niet langer alternatieve straffen konden krijgen. De wet werd venoemd naar een belangrijke voorvechtster van vrouwenrechten in Brazilië, Maria da Penha. Zij werd zelf 14 jaar lang mishandeld door haar man, die haar ook twee keer probeerde te vermoorden. 

BBC News: Brazil femicide law signed bij President Rousseff

Foto: Dilma Rousseff (tweede van links) en Maria da Penha (onder) in 2013 (cc: Blog do Panalto)

Geef een reactie

Laatste reacties (3)