Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brazilië verhoogt straffen voor moord op vrouwen

  •  
10-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
rousseff300.jpg
Langere gevangenisstraffen voor moord op vrouwen en meisjes moet hen beter beschermen
Vrouwen in Brazilië hebben extra bescherming nodig, vindt president Dilma Rousseff. Volgens haar sterven er dagelijks 15 vrouwen door – veelal huiselijk – geweld. Door een nieuwe wet is de straf voor moord op vrouwen binnen een gezin nu verhoogd en krijgen daders die handelen uit vrouwenhaat een zwaardere straf.
Ook in andere Latijn-Amerikaanse landen zijn dergelijke wetten van kracht. Volgens VN-afgevaardigde Nadine Gasman is de wet van belang om geweld tegen vrouwen op de kaart te zetten:
…de wet identificeert moord op vrouwen als een specifiek fenomeen. Zo’n wet werkt van nature preventief.”
In 2006 werd reeds de Maria da Penha-wet aangenomen, waarin de maximale straf voor vrouwenmoord werd vehoogd van één naar drie jaar en waarin werd gesteld dat daders niet langer alternatieve straffen konden krijgen. De wet werd venoemd naar een belangrijke voorvechtster van vrouwenrechten in Brazilië, Maria da Penha. Zij werd zelf 14 jaar lang mishandeld door haar man, die haar ook twee keer probeerde te vermoorden. 
Foto: Dilma Rousseff (tweede van links) en Maria da Penha (onder) in 2013 (cc: Blog do Panalto )

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.