70

Brazilië wil G7-hulp voor Amazone niet hebben

Brazilië zit niet te wachten op de 18 miljoen euro die de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en Canada tijdens de G7-top beschikbaar stelden voor de bestrijding van de bosbranden in de Amazone.

Eerder leek de Braziliaanse minister van Milieu Ricardo Salles wel geïnteresseerd in de G7-steun. Het geld van de rijkste industrielanden zou onder meer moeten worden ingezet voor extra blusvliegtuigen.

“We waarderen het, maar dat geld kan beter worden gebruikt voor de herbebossing in Europa”, verklaarde Onyx Lorenzoni. De kabinetschef van Jair Bolsonaro kon het niet nalaten om nog een sneer uit te delen aan de Franse president, die de G7-deal sloot.

“Macron kan nog niet eens een brand voorkomen in een kerk die op de werelderfgoedlijst staat. Wat wil hij ons land dan leren? Hij kan zich beter zorgen maken over zijn eigen land en de Franse koloniën.”

De Braziliaanse regering heeft zich de afgelopen dagen herhaaldelijk laatdunkend uitgelaten over Macron, omdat die de branden in de Amazone had uitgeroepen tot internationale crisis. Zo noemde de Braziliaanse minister van Onderwijs de Franse president een ‘opportunistische idioot’ en likete de uiterst rechtse Bolsonaro een seksistisch Facebook-bericht over het uiterlijk van Macrons echtgenote.

Cc-foto: Fábio Rodrigues Pozzebom

Geef een reactie

Laatste reacties (70)