16

‘Brein achter Femen is een man’

Documentairemaker: Victor Svyatski leidt feministische actiegroep... 'Hij koos mooiste meisjes, want die halen voorpagina'...

De Oekraïense feministische actiegroep Femen, bekend en berucht vanwege hun toplessprotesten, is opgericht en wordt geleid door een man. Victor Svyatski. Dat beweert de Australische documentairemaker Kitty Green. Haar documentaire ‘Ukraine is not a brothel’, waarvan hierboven de trailer te zien is, gaat vandaag in première op het Filmfestival van Venetië.


Volgens Wikipedia werd Femen, dat in 2012 internationale bekendheid kreeg door hun  protesten tijdens het Europees Kampioenschap Voetbal, in 2007 opgericht door Anna Hutsol. De naam Victor Svyatski duikt wel regelmatig op als politiek adviseur van de beweging. Hij kwam in juli nog in het nieuws nadat hij zwaar was mishandeld in Kiev. Een van de Femen-vrouwen zei toen over hem:

‘Hij legt ons de politieke situaties uit en wijst ons op ideologische strijdpunten. We hadden hem uitgenodigd om ons met enkele projecten te helpen.’

Maar zo bescheiden is zijn rol niet, stelt Kitty Green tegenover The Independent. Svyatski is hét brein achter Femen:

Het is zijn beweging en hij heeft de meisjes persoonlijk uitgekozen. Hij koos de mooiste meisjes, want de mooiste meisjes verkopen meer kranten. De mooiste meisjes halen de voorpagina’s… dat werd hun imago, op die manier hebben ze het merk Femen verkocht.

Svyatski is in de documentaire niet al te vleiend als het gaat om ‘zijn’ meisjes:

“Ze zijn zwak. Ze hebben geen sterk karakter. Erger, ze willen niet eens sterk zijn. Integendeel, ze zijn onderdanig, hebben geen ruggengraat, een gebrek aan punctualiteit  en vertonen andere factoren die hen belemmeren om politiek activist te worden. Dat waren allemaal kwaliteiten die ze moesten leren.

The Independent: The Man Who Made Femen

Geef een reactie

Laatste reacties (16)