Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brein jaagt op zwartkijkers, wil boetes uitdelen

  •  
20-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
movie_300
Individuen worden mogelijk toch vervolgd voor illegaal downloaden
Als het aan Stichting Brein ligt worden gebruikers van streamingdienst Popcorn-Time binnenkort beboet wanneer zij via de dienst films of series bekijken. Dat heeft Tim Kuik, directeur van Brein laten weten.
De opmerking van Kuik volgt op het verschijnen van de nieuwe versie van Popcorn-Time waarmee films op een Netflix-achtige manier in de browsers bekeken kunnen worden. ‘Het is een alarmerende ontwikkeling dat Popcorn-Time steeds maar makkelijker wordt om te gebruiken,’ zegt Kuik op BNR Radio. ‘Het is hartstikke illegaal en kijkers stellen zich in principe bloot aan schadeclaims van rechthebbenden.’
Dergelijke schadeclaims zijn in andere Europese al langer gebruikelijk. Zo kent Duitsland bijvoorbeeld een zeer strenge boete-cultuur. In totaal zouden al zo’n 4,3 miljoen Duitsers een downloadboete hebben ontvangen. Vorige maand nog werden in Denemarken mensen beboet voor het illegaal kijken van de Michael Douglas-film “And so it goes”. 
In Nederland zijn er vooralsnog geen boetes uitgedeeld aan individuen voor het bekijken van illegaal verkregen films of series. Stichting Brein richt zich in eerste instantie vooral op de aanbieders van de streamingdienst, maar rechthebbenden van de films of series kunnen wel zelf het initiatief nemen om individuen aan te klagen. Dit kunnen zij dan in  samenwerking met Stichting Brein doen. Kuik zegt dat het hem niet zou verbazen als dat binnen een maand al het geval zal zijn.
Een jaar geleden is in Nederland een downloadverbod ingevoerd, nadat in 2012 een wereldwijde handelsovereenkomst ter bestrijding van namaak (ACTA) door Europa van tafel werd geveegd. Een overeenkomst die door Nederland overigens niet ondertekend werd. Bij de invoering van het huidige downloadverbod is echter met toenmalig staatssecretaris Fred Teeven afgesproken de kleine downloader niet aan te pakken. Het argument hiervoor was dat het legale aanbod voor de kleine downloader te gering zou zijn.  
Dat is niet langer het geval, zegt Kuik. Als het aan Stichting Brein ligt, komt er nu dus ook verandering in de afspraak om kleine downloaders niet te vervolgen. Om individuen aan te klagen hebben de rechthebbenden van films en series echter wel medewerking van de providers nodig. Vooralsnog is niet duidelijk of ze daar ook wettelijk toe verplicht zijn.
cc-beeld: Gene Han

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.