16

Brein klaagt Ziggo aan

Kabelbedrijf moet downloadsite Pirate Bay afschermen ... Piratenpartij boos

Stichting Brein, bestrijder van piraterij, stapt naar de rechter om kabelbedrijf Ziggo te dwingen de downloadwebsite The Pirate Bay onbereikbaar te maken.

Dat meldt directeur Tim Kuik van stichting Brein zaterdag in o.a. de Volkskrant. Ziggo heeft Brein na herhaalde verzoeken laten weten niet van plan te zijn The Pirate Bay op zwart te zetten. Volgens het kabelbedrijf is er ‘geen enkele juridische basis’ voor het verzoek. Een woordvoerder laat weten:

Wij zijn slechts een doorgeefluik. Wij verschaffen mensen toegang tot internet en zijn een voorstander van openbaar internet.”

Ook de Piratenpartij mengt zich in de discussie. Volgens deze nieuwe politieke partij, die meedoet aan de komende Kamerverkiezingen, probeert de auteursrechtenindustrie via deze rechtszaak “het Nederlands parlement buiten spel te zetten door jurisprudentie te kopen met top-advocaten”.

De Piratenpartij heeft vernomen dat Brein en Ziggo achter gesloten deuren al enige tijd in gesprek zijn. Brein zou, onder dreiging van het aanpassen van de licentievoorwaarden van diensten die Ziggo nu of in de toekomst aanbiedt, “grote druk hebben uitgeoefend op Ziggo om zich tijdens het kort geding sub-optimaal te laten verdedigen”.

Los van de timing (Brein opent namelijk de aanval terwijl het parlement met mei-reces is) ergert de Piratenpartij zich eraan dat Brein iedere Nederlander met een snelle internetverbinding op voorhand schuldig verklaart door te beweren dat zij “vooral op het internet zitten vanwege de toegang tot illegale muziek, films, televisieseries en games”.

Lees ook: Brein, Ziggo en Zappa (opiniestuk van Dirk Poot)

Geef een reactie

Laatste reacties (16)