Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Breivik heeft zijn zin gekregen'

  •  
24-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
ANP-Breivik_uitspraak300.jpg
Noorse massamoordenaar is toerekeningsvatbaar en vangt maximale straf
De Noorse Anders Behring Breivik (33) is door de rechtbank in Oslo veroordeeld tot 21 jaar cel, de maximale gevangenisstraf. Die straf kan nog worden verlengd als Breivik een gevaar voor de samenleving wordt geacht. De Noor hoorde zijn straf glimlachend aan, meldt de Volkskrant. Breivik is veroordeeld wegens terrorisme en moord met voorbedachten rade.
De Volkskrant schrijft dat het in dit proces niet zozeer om de schuldvraag draaide,  maar meer om de vraag of hij toerekeningsvatbaar was. De rechtbank oordeelt dat dit het geval is. De aanklagers hadden geëist dat de rechtbank Breivik ontoerekeningsvatbaar zou verklaren.
Breivik zelf had verklaard dat hij een gevangenisstraf zou accepteren, maar hoger beroep zou aantekenen als hij ontoerekeningsvatbaar zou worden verklaard. De terrorist heeft op deze manier dus zijn zin gekregen, zegt NOS-verslaggever Jeroen Wollaars die ter plaatse is. 
Breivik liet weer zijn rechts-extremistische groet zien toen hij de rechtszaal binnenkwam. Toen de rechter begon met het voorlezen van het vonnis glimlachte Breivik. 
De Noorse extremist pleegde vorig jaar juli een bomaanslag in het regeringscentrum in Oslo. Kort daarna richtte hij een bloedbad aan in een jongerenkamp van de regerende Arbeiderspartij op het eilandje Utøya. In totaal kwamen daarbij 77 mensen om het leven. 
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.