Laatste update 17:06
9

‘Making A Murderer’ Brendan Dassey krijgt alsnog levenslange celstraf

Brendan Dassey, wereldwijd bekend geworden door de hit-documentaire Making A Murderer, moet toch zijn levenslange celstraf voor moord uitzitten. Dat heeft een federale rechtbank in Chicago vrijdag besloten. Eerder bepaalde een federale commissie nog dat de destijds 16-jarige Dassey moest worden vrijgelaten omdat zijn getuigenis op onheuse wijze verkregen zou zijn.

De zaak stamt uit 2005. In dat jaar bekende de geestelijk beperkte Dassey samen met zijn oom Steven Avery de 25-jarige fotografe Teresa Halbach te hebben verkracht en vermoord. De beelden, te zien in Making A Murderer, lijken te laten zien dat Dassey door de agenten net zo lang onder druk werd gezet tot hij vertelde wat ze graag wilden horen. Dassey trok zijn bekentenis later weer in, maar werd alsnog samen met zijn oom in 2007 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

In augustus vorig jaar kwam de zaak opnieuw voor de rechter. Die bepaalde toen:

De onderzoekers beweerden meermaals dat ze al wisten wat er op 31 oktober gebeurd was en ze bevestigden Dassey dat hij zich nergens zorgen over hoefde te maken. Als je daarbij optelt dat hij minderjarig was en verstandelijk beperkt is, kun je zijn bekentenis niet gebruiken.

Met die uitspraak werd de eerdere veroordeling vernietigd en werd bepaald dat Dassey binnen 90 dagen vrijgelaten moest worden. Dat gebeurde echter niet omdat het Openbaar Ministerie in de staat Wisconsin beroep aantekende, waarna een nieuw proces volgde. De federale rechter heeft nu geoordeeld dat Dassey vrijwillig met de agenten heeft gesproken en dat ook Dassey’s moeder toestemming gaf. Ook zou uit de opnamen blijken dat Dassey niet alleen meeging met de sturende vragen van de agenten, maar ook zelf details gaf.

Het hele proces tegen Dassey en Avery werd jarenlang gevolgd door twee filmmakers. Dat leverde in 2015 de tiendelige documentairereeks Making A Murderer op, onder andere te zien op streamingdienst Netflix.

Bron: BBC

Geef een reactie

Laatste reacties (9)