31

Brenninkmeijer: Nederlandse politie schiet opvallend vaak

Oud-Ombudsman over vuurwapengebruik door de politie

De Nederlandse politie raakt steeds vaker in opspraak door gebruik van buitensporig geweld. Vrijdag werd een agent die zonder geldige reden het vuur opende tot twee jaar gevangenis veroordeeld wegens poging tot doodslag. Brenninkmeijer stelt dat de Nederlandse politie in vergelijking met die van andere Europese landen vaak schiet.


UntitledAlex Brenninkmeijer is lid van de Europese Rekenkamer en sinds begin dit jaar hoogleraar Institutionele aspecten van de rechtsstaat aan de Universiteit Utrecht. Tot begin vorig jaar was hij de Nationale Ombudsman. Hij werd door de politiek als ‘te kritisch’ ervaren. In Kamerbreed zei hij zaterdagmiddag over het vuurwapengebruik door de politie:

Aan de ene kant kun je natuurlijk zeggen dat de politie in Nederland echt goed functioneert. En dat er naar verhouding toch weinig incidenten zijn. Ik vind wel dat in de gaten gehouden moet worden ‘hoeveel schietincidenten zijn er in vergelijking met andere landen in Europa?’. En dan blijkt Nederland toch redelijk hoog te komen als het gaat, vooral om die schietincidenten, dus daar kan wel kritisch naar gekeken worden. En wat je ook ziet, en dat is op zich best begrijpelijk, dat de heer Bouman achter zijn troepen gaat staan om het zo te zeggen. Dus dat de politie steun krijgt van de baas van de politie, zo van ‘dit laten we niet over onze kant gaan’, dat is voor het gevoel in het korps denk ik wel belangrijk, maar aan de andere kant: een kritische houding ten opzichte van overheidsgeweld is en blijft belangrijk.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)