Laatste update 23:42
56

EU en Groot-Brittannië bereiken akkoord

De kogel is door de kerk inzake het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië; het land blijft in de EU, voorlopig in elk geval en onder aangepaste voorwaarden. Dat maakte de president van Litouwen vrijdagavond via Twitter bekend.

Even later volgde ook de bevestiging van voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk:

De Europese leiders zijn al sinds donderdag bijeen in Brussel om een deal te sluiten met de Britten. Het plan was om dat vrijdagochtend al geregeld te hebben, maar de gesprekken bleken moeizamer dan verwacht.

Het was voor de Britse premier Cameron van belang zoveel mogelijk uit deze deal te slepen. Later dit jaar wordt in Groot-Brittannië een referendum gehouden over de toekomst van het land als onderdeel van de EU. Dan kan het alsnog mis gaan, maar nu deze deal gesloten is, zal Cameron in elk geval vóór EU-lidmaatschap pleiten bij het referendum.

Update: Tijdens een persconferentie heeft David Cameron meer duidelijkheid geschept over de inhoud van het akkoord en de speciale status die Groot-Brittannië binnen de EU krijgt. Zo zal in toekomstige verdragen worden vastgelegd dat het land niet mee hoeft te doen aan verdere Europese integratie en dat financiële en economische problemen tussen euro en niet-euro landen op een eerlijke manier worden opgelost.

Groot-Brittannië krijgt daarnaast het recht immigranten uit EU-landen vier jaar lang uitkeringsrechten te ontzeggen die voortvloeien uit arbeid die ze in Groot-Brittannië verrichten. Op financieel-economisch terrein mag Groot-Brittannië zelf toezicht houden op financiële instellingen en markten.

Volgens Cameron is het akkoord, dat unaniem door de andere landen is aangenomen, de deal waar hij op uit was. Zaterdag zal Cameron het akkoord voorleggen aan het Britse parlement.

David Cameron zei tijdens de persconferentie zich te herkennen in de EU-kritiek uit eigen land en dat hij Groot-Brittannië boven Europa verkiest.Maar, zo zei hij ook, Groot-Brittannië is als onderdeel van de Europese Unie beter af is dan wanneer ze eruit zouden stappen. Hij benadrukte ook dat het nu gesloten akkoord de problemen die er zijn niet oplost, maar wel een hoop frustraties de wereld uit kan helpen. Wel zei Cameron dat het uiteindelijk aan de Britse kiezer is om te beslissen.

cc-foto

Geef een reactie

Laatste reacties (56)