Laatste update 21:01
34

Brits parlement stemt tegen tweede referendum, voor aanvragen uitstel

Een ruime meerderheid van het Britse Lagerhuis heeft donderdagavond voor een motie gestemd die de regering dwingt om de EU om uitstel te vragen van de geplande Brexit-datum op 29 maart. De motie werd met 412 stemmen voor en 202 stemmen tegen aangenomen. May greep het resultaat aan om haar Brexit-akkoord, dat al twee keer eerder met een overweldigende meerderheid werd weggestemd, volgende week voor de derde keer voor te leggen aan het parlement. Als dat plan door een wonder ineens wel lukt, zal ze onmiddellijk om een kort uitstel vragen tijdens een EU-top in Brussel. Brexit zou dan uiterlijk 30 juni plaatsvinden. Waarschijnlijker is dat May met de EU moet gaan onderhandelen over een veel langere vertraging van de Brexit.

Een lange vertraging is zeer impopulair bij zowel de harde Brexiteers – die vrezen dat Brexit dan uiteindelijk helemaal niet doorgaat – als bij de Europese partners, die na meer dan twee jaar vruchteloos onderhandelen toe zijn aan duidelijkheid. Ook premier Rutte zei vanavond in een reactie geen brood te zien in uitstel zolang de Britten er niet in slagen het eens te worden over wat er dan wel zou moeten gebeuren:

Het parlement is hopeloos verdeeld over elke mogelijke uitkomst, geen enkel amendement werd donderdagavond aangenomen. Het amendement van Labour-MP Hilary Benn die een mogelijkheid wilde om indicatief te stemmen over alternatieve voorstellen – zodat zichtbaar wordt welke opties wél een potentiële meerderheid kunnen halen – werd verworpen met 314 tegen 312 stemmen. Een voorstel tot een tweede referendum werd ruim verworpen met 85 stemmen voor en 334 tegen. Oppositiepartij Labour, dat enkele weken terug nog verklaarde voor een tweede referendum te zijn, onthield zich grotendeels van stemming.

Dat de Britten het eens zijn over uitstel wil nog niet zeggen dat ze dat ook gaan krijgen. Binnen de Europese Unie zijn de meningen verdeeld over het nut daarvan. EU-voorzitter Donald Tusk liet eerder vandaag al weten dat hij de lidstaten zal vragen om open te staan voor een ‘lang uitstel’. De Europese Commissie denkt daar anders over. Uitstel is geen automatisch gegeven en de EU zal bij uitstel eerst aan de eigen belangen denken. Bovendien moeten de overgebleven 27 lidstaten unaniem akkoord gaan om de Brexit na 29 maart te laten plaatsvinden, was de boodschap van een woordvoerder.

In Nederland werd zojuist een motie van het CDA aangenomen die uitspreekt dat het Verenigd Koninkrijk “altijd welkom blijft in de Europese Unie”. Een motie van D66, SP, GroenLinks en PvdA die de regering oproept te pleiten voor “ruimhartig uitstel” haalde het niet.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)