Laatste update 09:25
9

Brexit-herdenkingsmunten omgesmolten vanwege uitstel Brexit

Nu Brexit op 31 oktober van de baan is, moeten ook de munten worden vernietigd die al waren geslagen ter gelegenheid van het verlaten van de EU. Dat schrijft het financiële persbureau Bloomberg op gezag van twee ingewijden. Volgens hen lagen er al honderdduizenden munten klaar.

Vorige week werd de productie van de herdenkingsgeldstukken stilgelegd. Het plan was om miljoenen 50-pence-stukken te slaan met daarop de Brexit-datum waarop Boris Johnson de afgelopen maanden aanstuurde.

Maandag stemde de Britse premier in met het EU-aanbod om de Brexit-datum te verplaatsen naar 31 januari. Eerder verklaarde Johnson nog liever dood in een greppel te eindigen dan Brexit opnieuw uit te stellen.

Verkiezingen
Het Brexit-uitstel is niet de enige tegenvaller die Johnson de afgelopen maanden te verwerken heeft gekregen. Maandagavond leed de Britse premier de zoveelste nederlaag in het Lagerhuis, waar hij er niet in slaagde om de vereiste tweederde meerderheid te verzamelen voor het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.

Dinsdag zal Johnson een nieuw wetsvoorstel indienen om nog voor Kerst verkiezingen te houden. Voor dit nieuwe voorstel heeft hij genoeg aan een gewone meerderheid.

Studenten
De Schotse nationalisten (SNP) en de Liberal Democrats maken bezwaar tegen Johnsons plan om de verkiezingen op 12 december te houden. Zij geven de voorkeur aan 9 december omdat ze verwachten dat op die dag meer studenten kunnen stemmen.

Op 12 december is het semester voorbij en zullen veel studenten weer bij hun ouders zijn. Britse kiezers kunnen alleen hun stem uitbrengen in het district waar ze staan ingeschreven.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)