Laatste update 22:24
38

Brexit: opnieuw grote nederlaag voor May en haar deal

Het Britse Lagerhuis heeft het ‘nieuwe’, licht gewijzigde Brexit-akkoord van premier May opnieuw met grote meerderheid (149 stemmen) verworpen. In totaal stemden 391 parlementariërs tegen en 242 voor. Een eerdere versie van de deal werd in januari met de grootste meerderheid uit de Britse geschiedenis weggestemd. Morgen zal het Lagerhuis stemmen over de wenselijkheid van een No Deal-Brexit. De stemming van woensdag wordt een ‘free vote’, waarbij parlementariërs vrij zijn om tegen de partijlijn te stemmen. De verwachting is dat ook voor een No Deal-exit geen meerderheid te vinden zal zijn en dat donderdag zal worden gestemd over de vraag of er uitstel moet worden aangevraagd bij de EU. Hoelang die periode van uitstel zal zijn is nog niet duidelijk. Diverse parlementsleden maakten zich kwaad over het feit dat de regering van May niet bereid is om te zeggen wat daarvoor hun planning is, maar ze daar wel over moeten stemmen.

Hoewel sommige parlementariërs hun oproep voor een tweede referendum herhaalden, was dat niet de eerste reactie van Labour- en oppositieleider Jeremy Corbyn. Met nog maar iets meer dan twee weken te gaan voordat een No Deal-Brexit automatisch wordt getriggerd herhaalde hij zijn voorstel voor een ‘zachte Brexit’, die Labour volgens hem zou kunnen onderhandelen.

De EU verklaarde dinsdagavond ‘al het mogelijke’ gedaan te hebben om tot een overeenkomst te komen. “Het is moeilijk voorstelbaar wat we nog meer zouden kunnen doen. Als er een oplossing bestaat voor de huidige impasse, kan die alleen in Londen gevonden worden.”

Geef een reactie

Laatste reacties (38)