Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Brexit is rem op groei Nederlandse economie'

  •  
09-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Europese Raad over brexit

© 2016-06-28 00:00:00 BRUSSEL - Premier Merk Rutte, Donald Tusk en Jean-Claude Juncker staan de pers te woord na afloop van de bijeenkomst van de Europese Raad. ANP JONAS ROOSENS

Dat een Brexit ook negatieve gevolgen zou hebben voor de Nederlandse economie werd voorafgaand aan het referendum al voorspeld. Inmiddels heeft het Centraal Planbureau (CPB) de groeiverwachtingen van de Nederlandse economie moeten bijstellen, naar beneden.
De Brexit kost de Nederlandse economie -0,4 procentpunt aan verwachte groei in 2017. Het zijn vooral de tegenvallende consumptie en investeringen en een terugloop in de voor Nederland relevante wereldhandel waar dat door komt.
Het economische herstel zet volgens het CPB nog wel door, maar minder snel. Ook blijft de consumptie stijgen, maar door de onzekerheid rondom Brexit ondervindt het wel hinder.
Ouderen hardst gepakt Wat betreft de koopkrachtstijging, wordt voor volgend jaar slechts 0,7 procent verwacht. Dit in tegenstelling tot de 2,7 procent van dit jaar. Het CPB verklaart dit door het wegvallen van 5 miljard euro lastenverlichting en het gelijk blijven van de lonen, terwijl er wel lichte inflatie plaatsvindt.
Het zijn vooral de minder bedeelden in de samenleving die de gevolgen van de Brexit in negatieve zin het meest zullen voelen. NRC :
[su_quotw]Uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden gaan er qua koopkracht in 2017 op achteruit met respectievelijk 0,1 en 0,7 procent. Werkende Nederlanders gaan er volgens de economen bij het CPB qua koopkracht in 2017 juist met 1,1 procent op vooruit.[/su_quote]
De PvdA en D66 willen nu dat het kabinet maatregelen gaat nemen om de koopkracht van ouderen in 2017 te verbeteren.

Meer over:

economie, nieuws, brexit
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.