33

Briljant maar illegaal

Honderdduizenden getalenteerde, succesvolle en hardwerkende jongeren dreigen de VS uitgezet te worden... Ze zijn schuldig, zonder misdaad

Stel je voor: je ouders ontvluchten hun land in de hoop op een betere toekomst. Voor zichzelf, maar ook voor jou. Je groeit op met één droom: het beste uit jezelf halen. Je gaat naar school, haalt cum laude je middelbare school-diploma en wordt toegelaten tot één van de beste universiteiten ter wereld. En dan wordt je, na bijvoorbeeld een simpele verkeersovertreding, opgepakt, in een cel  gegooid en dreig je prompt het land uitgezet te worden. Je bent illegaal.

Illegal from John X. Carey on Vimeo.

Het overkwam de jongeren in dit filmpje. Ze groeiden allemaal op in de Verenigde Staten zonder een officieel verblijfsdocument. Eén van hen wist niet eens dat hij illegaal was tot hij zijn ouders om zijn burgerservicenummer vroeg. Na jarenlang hard te hebben geknokt om hun eigen American Dream te vervullen, hangt nu het zwaard van Damocles boven hun hoofd. Ze worden gestraft voor iets dat ze zelf nooit gedaan hebben.

President Barack Obama kondigde aan dat wat hem betreft honderdduizenden illegale immigranten de kans krijgen in de Verenigde Staten te blijven. Hij benadrukt dat ze geen pardon krijgen. Wie kan aantonen voor de leeftijd van 16 het land ingekomen te zijn, vijf jaar aaneengesloten is gebleven, nu jonger is dan 30 jaar en een middelbare school opleiding heeft vervuld, of in het leger heeft gezeten, kan aanspraak maken op een tweejarig werkvisum. Dit visum kan eindeloos worden verlengd. Naar schatting gaat het om zo’n 800.000 jongeren. Jongeren zoals in dit prachtig gemaakte filmpje.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)