597

Brinkman tot de macht drie

Update: Brinkman verliest medestander ... Brinkman had drie PVV-Statenleden Noord-Holland mee ... Andere provincies zweren trouw aan Wilders

Hero Brinkman heeft met de PVV gebroken. Hij wil niet langer samenwerken met een partij die in zijn geheel draait om één persoon. Dat maakte hij dinsdag tijdens een persconferentie bekend. Hij hekelde onder meer de manier waarop de PVV met minderheden omgaat. Ze worden weggezet als tweederangsburgers, aldus het Kamerlid. Brinkman heeft aangekondigd zijn zetel in de Tweede Kamer niet op te geven. Hij is met voorkeursstemmen in de Kamer terecht gekomen, en vindt dat hij om die reden moet blijven zitten. Ook zijn zetel in de Provinciale Staten (Noord-Holland) geeft hij niet op. Bij een fractieoverleg woensdagavond hebben drie fractieleden bekend gemaakt Brinkman te volgen. Dannij van der Sluijs wordt de nieuwe opvolger van Hero Brinkman.

Update vrijdag 14.30

Cora Bot, die zich deze week met Hero Brinkman afscheidde van de PVV in de Provinciale Staten van Noord-Holland, stapt per direct op als Statenlid. Dat heeft de fractievoorzitter van de PVV, Dannij van der Sluijs, vrijdag gezegd. Volgens hem wilde Bot niet zeggen waarom ze hiervoor heeft gekozen. Eerder vandaag besloot ze toch bij de PVV te blijven.

Update vrijdag 14.00

Een van vrouwen die zich deze week met Hero Brinkman afscheidde van de PVV in de Provinciale Staten van Noord-Holland, is op haar besluit teruggekomen. Dat meldt dagblad de Gooi en Eemlander. Cora Bot kiest er toch voor namens de PVV in de Staten te blijven. Daarmee behoudt de PVV-fractie in Noord-Holland drie leden.

Update 15.15

Jacky Stevens (18), een bondgenote van Hero Brinkman, heeft bekend gemaakt dat de PVV-jongerendag die op 21 april zou plaatsvinden in Hoofddorp, niet meer doorgaat. Ze wil Brinkman nu eerst helpen op regionaal en landelijk gebied een sterke politieke organisatie neer te zetten. De jongerendag zal ze later, onder de vlag van de nieuwe partij van Hero Brinkman, voortzetten.Dat meldt de Volkskrant.

Hero Brinkman heeft na overleg woensdagavond drie collega-fractieleden van de PVV in de Provinciale Staten meegekregen. Leden Joost van Hooff en Dannij van der Sluijs maakten dat zelf bekend. Zij blijven de PVV trouw. Van der Sluijs zei wel op Radio 1 dat zij de lijn die onder Brinkman is uitgezet in Noord-Holland wil doorzetten. In de overige provincies is ook gesproken over het opstappen van Brinkman. Daar is unaniem gekozen trouw te zweren aan PVV-leider Geert Wilders.

Brinkman had alle vijf fractieleden in de Noord-Hollandse staten opgeroepen hem te volgen en ook uit de PVV te stappen, zo meldde het dagblad Gooi en Eemlander woensdagochtend. Op zijn persconferentie kondigde Brinkman al aan dat hij ook in Noord-Holland zelfstandig doorgaat. De fractieleden die voor Brinkman hebben gekozen gaan door als leden van de ‘Lijst-Brinkman’, of onder een nog te kiezen nieuwe naam.

De PVV-fractie in de Noord-Hollandse staten telt 6 personen. Op zijn persconferentie in Den haag werd Brinkman vergezeld door PVV-Statenlid Monica Nunez. Zij is behalve Statenlid ook medewerker van de PVV-fractie in Noord-Holland.

Dinsdag:
EenVandaag peilde de PVV-stemmers in het eigen opiniepanel:

Veel PVV-stemmers delen de kritiek van Hero Brinkman op Geert Wilders en de PVV. Een meerderheid (55 procent) is het met Brinkman eens dat het niet goed is dat Wilders zoveel te vertellen heeft in een fractie van 24 mensen. Ook wil 54 procent net als Brinkman van de PVV een democratische politieke partij maken met leden en een jongerenpartij. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1700 PVV-stemmers.

Ook op andere kritiekpunten krijgt Brinkman opvallend veel steun. Het is voor het eerst dat PVV-kiezers zo verdeeld zijn.

Wilders is niet van plan iets aan de immigratie-eisen te veranderen. Metro:

Een van de redenen voor Brinkman om op te stappen was de rigide opstelling van de PVV omtrent het dubbele paspoort en het Polenmeldpunt. Diederik Samsom (PvdA) vroeg Wilders daarom of hij een toontje lager gaat zingen op deze dossiers. “De agenda van immigratie en integratie zal met geen iota veranderen”, zei Wilders echter.
VVD-prominent Frans Weisglas vindt dat het tijd is de stekker uit de gedoogcoalitie te trekken, verklaarde hij op BNR

“Brinkman kan nu wel zeggen dat hij de coalitie steunt, maar dat moet je nog maar afwachten. Het zou een schande zijn voor de liberalen als je afhankelijk bent van de SGP en Brinkman”, meent Weisglas.

Brinkman wordt met zijn eenmansfractie een kleine gedoger. RTL Nieuws

Hero Brinkman heeft in zijn eerste debat als eenmansfractie in de Tweede Kamer gezegd dat hij het kabinet wil gaan steunen. “Dit kabinet is het mooiste wat Nederland kan overkomen”, zei Brinkman tijdens het debat over zijn afsplitsing van de PVV.

PvdA-leider Diederik Samsom roept ‘weglachpremier’ Rutte op het ontslag van zijn kabinet aan te bieden. Dat zei hij aan het begin van het debat als gevolg van het vertrek van Brinkman bij de PVV. Samsom verwijt het Rutte dat Nederland het slechter dan andere landen doet tijdens de crisis. De chaos is volgens hem compleet. Hij sprak van een ‘houtje-touwtje-gedoogconstructie’. Het kabinet is volgens hem zijn meerderheid kwijt.

PVV-Tweede Kamerlis Dion Graus zegt in een reactie op het vertrek van Hero Brinkman: Na Hero is er nog altijd Sisi, Pepsi en Fanta.

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma wil zekerheid dat de uitkomsten van de onderhandelingen in het Catshuis straks kunnen rekenen op de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. Hij vindt dat het vertrek van Hero Brinkman de steun van gedoogpartner ‘raakt’. Hij wil dat er binnen de coalitie nu wordt overlegd over de politieke situatie en de mogelijke maatregelen. Hij noemt steun van een meerderheid in het parlement ‘essentieel’.

Premier Rutte stelt dat er niets verandert aan het minderheidskabinet. Het was al een minderheidskabinet en nu Brinkman zijn steun aan het kabinet heeft toegezegd, gaan de onderhandelingen in het Catshuis gewoond door.

Geert Wilders zegt in een reactie het te betreuren dat Brinkman is opgestapt. Hij noemt het jammer, een triest feit en onnodig. Desalniettemin is het een ‘vaststaand politiek feit’.

SP-leider Emile Roemer reageert:

“Met het opstappen van Hero Brinkman uit de PVV-fractie is het draagvlak onder het kabinet Rutte ook in de Tweede Kamer weggevallen. De gedoogconstructie was al gammel en het vertrouwen van de samenleving dramatisch laag. In een tijd van harde bezuinigingen hebben we juist een stabiel kabinet nodig en niet het vleugellamme kabinet van Rutte. Het is nu tijd voor nieuwe verkiezingen.”

Diederik Samsom, de nieuwe leider van de PvdA, vindt dat premier Rutte terug moet naar de koningin, omdat het kabinet geen meerderheid meer heeft. De heren in het Catshuis kunnen wat hem betreft niet verder met de tussenformatie. Frits Wester, politiek verslaggever, meent dat er formeel wel het een en ander verandert, maar dat Rutte hoogstwaarschijnlijk blijft zitten waar hij zit. Er was al sprake van een minderheidskabinet. Het opstappen van Brinkman verandert hier niets aan.

Op Twitter is #Brinkman trending topic. Het blijft echter opmerkelijk stil vanuit de hoek van het kabinet. Andere reacties:

Jolande Sap:

Kabinet Kamermeerderheid met vertrek kwijt. Lekker na tik . Toekomst NL op het spel. Er is maar een oplossing: verkiezingen

Ineke van Gent:

Wel jammer dat Hero kabinet blijft gedogen. Behalve op de punten polenmeldpunt, democratisering en Islam bashen? Maakt eigen macht groter?

Brinkman zegt de gedoogcoalitie te blijven steunen en geen eisen te stellen: “Ik ben ontzettend tevreden over het optreden van Rutte. Ik ga vooralsnog niets eisen.” 

Het Tweede Kamerlid is ook fel tegen de afschaffing van een dubbel paspoort. De PVV vindt bijvoorbeeld dat mensen met een dubbele nationaliteit niet op de lijst van de partij mogen, niet bij Defensie mogen werken en niet bij de politie mogen werken. Brinkman vindt het waanzin, omdat hij ook de ‘geassimileerde’ immigrant kent, die door die ideeën wordt weggezet. 

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Foto: Hero Brinkman in de wandelgangen van de plenaire zaal na afloop van het Kamerdebat over het vertrek van Brinkman uit de PVV-fractie.

Geef een reactie

Laatste reacties (597)