23

Brits drama beslecht: Moeder moet bestraling toestaan

Sally Roberts ontvoerde haar zoon Neon, die een hersentumor heeft, om bestraling te ontlopen

De rechter in Groot-Brittannië heeft besloten dat de 7-jarige Neon Roberts bestraling moet krijgen om zijn hersentumor te behandelen. Moeder Sally Roberts geloofde niet in de behandeling en stelde alternatieve geneeswijze voor, maar het hooggerechtshof achtte onvoldoende bewezen dat die methode een kans van slagen heeft.


In Groot-Brittannië stond deze week ook een moeder en haar zoon centraal. Niet omdat ze hem rauw eten geeft en van school houdt, maar omdat ze haar kind weg hield van medische hulp. Neon zou naast chemotherapie ook bestraling nodig hebben, maar Sally Roberts weigerde.Toen ze in conclaaf raakte met dokters over zijn behandeling zette ze het op een lopen en ontvoerde Neon.

De doktoren van het ziekenhuis waar Neon onder behandeling is, wisten de rechter te overtuigen dat het van levensbelang is dat Neon naast de gekregen chemotherapie ook bestraling krijgt. Zijn overlevingskansen zouden daarmee van 35 procent naar 80 tot 86 procent stijgen. Sally stond verdere behandeling echter niet toe. De zaak verdeelde de ouders van Neon. Zijn vader is wel voor bestraling. Hij is opgelucht dat het hof uitspraak heeft gedaan, maar Sally wil nog procederen.

De advocaten van Sally pleitten in de rechtbank voor alternatieve medicijnen, maar de werking daarvan is onvoldoende bewezen. Sally werkte bestraling tegen omdat die behandeling zijn intelligentie zou aantasten, hem onvruchtbaar zou maken en hem vet zou maken.

Het komt wel vaker voor dat ouders moeite hebben met de behandeling die dokters voorschrijven voor kinderen. Die discussie vindt echter achter gesloten deuren plaats zonder media, maar omdat Sally haar zoon een aantal dagen ontvoerd had en zelf de media opzocht, is de zaak gaan leven in de Britse pers. De artsen willen over een maand met de behandeling van Neon starten.

Volkskrant: Britse moeder moet bestraling zoon toestaan

BBC: Neon Roberts: Tumour case a parental dilemma

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)