15

Brits model wil broodmagere mannequins in de ban

Conservatieve Partij Groot-Brittannië ondersteunt actie tegen té dunne modellen in de mode-industrie

Het Brits model Rosalie Nelson is een petitie gestart om de mode-industrie in Groot Brittanië verantwoordelijk te stellen voor de gezondheid van hun modellen. De modewereld zou nog steeds eisen dat vrouwen zichzelf uithongeren om model te worden.

Nelson is de petitie gestart naar aanleiding van een casting bij een van de grootste modellenbureaus in Groot-Brittanië. Ze werd gevraagd om af te vallen voordat zij bij het bureau aan de slag kon. Toen zij  terugkwam – na vijf kilo afgevallen te zijn – bleek dat niet genoeg en werd haar verteld dat ze ‘tot het bot’ moest gaan.

Het model legt op haar Instagram uit dat ze er zo van schrok dat ze besloot actie te ondernemen. In de petitie pleit zij ervoor om – net als in Frankrijk – té dunne mannequins via regelgeving van de catwalks te weren. De Fransen hebben eerder dit jaar een wet aangenomen waarbij het voor modellen met een BMI lager dan 18 verboden is om te werken, mits er geen medische oorzaken zijn. 

Caroline Nokes van de Britse Conservatieve Partij ondersteunt de actie van Nelson en belooft er werk van te maken. In de International Business Times reageert zij:

(…) De mode-industrie faalt al jaren om zichzelf te reguleren. We zien steeds opnieuw modellen die pijnlijk mager zijn op de catwalk. Wij gaan kijken of er een manier is om dat te reguleren.

De petitie van Nelson is inmiddels meer dan 58.000 keer ondertekend. In Nederland bestaat er nog geen regelgeving zoals die in Frankrijk en lijkt de discussie ook niet op grote schaal gevoerd te worden. Wel pleitte Kamerlid Hanke Bruins Slot (CDA) eerder dit jaar voor een covenant in de mode-industrie waarin duidelijke afspraken worden gemaakt over de gezondheid en het gewicht van modellen. 

cc foto: Ines Hegedus-Garcia

Geef een reactie

Laatste reacties (15)