Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brits Parlement stemt in met verhoging collegegeld

  •  
09-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
In Nederland wil staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra het collegegeld voor langstudeerders verhogen
Het Brits parlement is donderdag akkoord gegaan met de verhoging van het collegegeld. Het collegegeld wordt hiermee verdrievoudigd. De verhoging van het collegegeld is niet zonder protest gegaan. Buiten het parlementsgebouw protesteerden duizenden studenten tegen het voorstel, omdat in sommige gevallen het collegegeld op kan lopen tot bijna elfduizend euro.
In totaal stemden 323 parlementariërs voor het plan, tegenover 302 tegen stemmers.
In Nederland zijn er plannen om het collegegeld voor langstudeerders met 3000 euro te verhogen. De nieuwe maatregel kan wat betreft staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra direct ingevoerd worden. Ook studenten die reeds aan hun opleiding zijn begonnen zouden dan onder de nieuwe regelgeving vallen.
Volgens de Nijmeegse Radboud Universiteit zouden de plannen van Zijlstra in strijd zijn met het rechtszekerheidsbeginsel. Zijlstra zei donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer ervan overtuigd te zijn dat deze maatregel door te voeren is. Volgens Zijlstra past het voorstel binnen de jurisprudentie. PvdA en D66 hebben echter gewezen op een arrest van de Hoge Raad uit 1989 waarbij in een soortgelijk geval werd gesteld dat het indruisde tegen het rechtszekerheidsbeginsel.
cc-foto: mahyarunited

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.