Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Abortusrecht en homohuwelijk eindelijk binnen bereik Noord-Ierland

  •  
09-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
northisnext
Het Britse Parlement heeft dinsdag gestemd om legale toegang tot abortus en het homohuwelijk in te voeren in Noord-Ierland. Noord-Ierland kan de progressieve maatregelen nog tegenhouden als het voor 21 oktober – wanneer de wet van kracht wordt – een regering vormt die tegen stemt. De Noord-Iers partijen zijn echter al tweeënhalf jaar hopeloos verdeeld.
De hoop is dat de twee grootste partijen die tot elkaar zijn aangewezen – de separatistische en progressieve partij Sinn Féin en de conservatieve Democratic Unionist Party (DUP) – stiekem blij zijn dat het Britse parlement hen dit hete hangijzer uit handen heeft genomen. De nieuwe wetgeving werd met een ruime meerderheid aangenomen. 383 parlementsleden stemden voor de invoering van het homohuwelijk, 73 stemden tegen. 332 leden stemden voor legale toegang tot abortus, en 99 tegen.
Noord-Ierland is het enige deel van het Verenigd Koninkrijk waar legale abortus en het homohuwelijk nog niet van kracht zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.