22

Brits parlement stemt voor erkenning Palestijnse staat

De motie treedt pas in werking wanneer er vrede is tussen de Palestijnen en Israël 

Met een ruime meerderheid heeft het Brits parlement maandagavond voor de erkenning van een onafhankelijke Palestijnse staat gestemd. Het is het eerste EU-land dat hierover heeft gestemd, maar de waarde van de uitkomst is discutabel aangezien de regering niet tot een beleidswijziging wordt verplicht tot het moment dat er vrede is tussen de Palestijnen en Israël. Premier Cameron onthield zich van stemming.


Buiten het parlementsgebouw demonstreerden pro-Palestina betogers de hele avond met borden waarop stond dat ‘het is tijd om terug te geven wat we nooit hadden mogen afnemen’.

Israël laat in een reactie weten dat de erkenning van Palestina door het Verenigd Koninkrijk het vredesproces ondermijnt.  De regering is duidelijk in haar opvatting: zij houdt vast aan haar bestaande politiek dat er een tweestatenoplossing wordt nagestreefd. Een visie die door heel de EU wordt gedeeld.

De leden van het Britse Lagerhuis voelden zich extra verplicht om de regering aan te sporen een onafhankelijk Palestina te erkennen aangezien het land in het verleden ook betrokken was bij de oprichting van de staat Israël via de Balfour-verklaring (2 november 1917). Daarin liet Arthur James Balfour, destijds minister van Buitenlandse Zaken, aan de Joodse gemeenschap weten een Joodse staat in Palestina te ondersteunen. 

Zijne Majesteits Regering staat welwillend tegenover de vestiging in Palestina van een nationaal tehuis voor het Joodse volk, en zal zijn beste krachten aanwenden de verwezenlijking van dit doel te bevorderen, waarbij het duidelijk moet zijn dat niets zal worden ondernomen dat de burgerlijke en godsdienstige rechten van niet-Joodse gemeenschappen in Palestina zou kunnen aantasten, of de rechten en de politieke status die Joden genieten in enig ander land.

Een ander EU-land dat erover nadenkt om Palestina als staat te erkennen is Zweden.

Haaretz: U.K. parliament passes non-binding motion to recognize Palestinian state

Cc-foto: Wikipedia Kopitarian / Flickr Gloucester2gaza

Geef een reactie

Laatste reacties (22)