11

Brits raadslid verwijdert ‘racistische’ Banksy duiven

Rechtse anti-immigratiepartij kan 'spiegel' van maatschappijkritische graffiti kunstenaar niet waarderen

In het Britse Clacton-on-Sea heeft de conservatief rechtse politicus Douglas Carswell een muurschildering van Banksy over laten schilderen. De beroemde, maar onbekende graffiti artiest had een groepje duiven geportretteerd die een andere ’exotisch uitziende’ zwaluw niet welkom heette.

Volgens Carswell werd er door bewoners geklaagd over een racistische muurschildering. De duiven houden spandoeken omhoog waarom te lezen is dat migranten niet welkom zijn, ze terug moeten naar Afrika en ze van hun ‘wormen moeten afblijven’. Omdat de muurschildering gezien kon worden als ‘aanstootgevend’ heeft de gemeente besloten de muurschildering weg te halen, aldus een woordvoerder in The Guardian. Hij liet ook nog weten te hopen dat ‘Banksy’ terug komt, maar dan voor een muurschildering van een ander kaliber. Er wordt gesuggereerd dat de lokale politici geen weet hebben wat voor een vlees ze in de kuip hebben met de maatschappijkritische kunstenaar.

Banksy liet via zijn woordvoerder weten niet te reageren op de actie van de gemeente. De muurschildering was zijn tweede in de afgelopen week. Een andere genaamd Art Buff maakte hij op een muur in Folkestone in Kent. Ook daar staat immigratie net als in Clacton-on-Sea hoog op de politieke agenda, maar in deze stad reageerden politici en bewoners heel anders. Art Buff is daar zelfs met plastic afgeplakt zodat niemand het stuk van de beroemde kunstenaar kan vernielen.

De lokale politicus Carswell van het kuststadje Clacton-on-Sea stapte onlangs over naar de conservatieve partij Ukip van Nigel Farage. Deze partij staat bekend om harde standpunten omtrent immigratie. Volgende week moeten de bewoners van Clacton-on-Sea naar de stembus.

The Guardian: Council removes Banksy artwork after complaints of racism

cc-foto: www.banksy.co.uk

Geef een reactie

Laatste reacties (11)