Laatste update 13:06
46

Britse ambassadeur in VS over Trump: ‘Lomp en incompetent’

De Amerikaanse president Donald Trump is ‘onbekwaam’ en ‘incompetent’. Dat schrijft de Britse Ambassadeur in de Verenigde Staten Kim Darroch in geheime memo’s aan het thuisfront. De memo’s zijn gelekt naar en gepubliceerd door tabloid the Daily Mail. De onthullingen zetten mogelijk de relatie tussen de VS en het VK onder druk. De Britse populistische Europarlementariēr Nigel Farage heeft het onmiddelijke ontslag van Darroch geëist.

Darroch gebruikte de memo’s om de Britse overheid te waarschuwen voor hun bondgenoot aan de overzijde van de Atlantische Oceaan. Volgens de ambassadeur is de kans groot dat Trumps carrière ‘eindigt in schande’ en zijn de veelvuldige conflicten in het Witte Huis nog het best te omschrijven als ‘messengevechten’. In een van de meest recente memo’s spreekt Darroch over de geplande Amerikaanse luchtaanval op Iran die op het allerlaatste moment door Trump zou zijn afgeblazen. Volgens Trump zelf maakte hij een inschatting van het aantal doden en besloot hij daarom de gevechtsvliegtuigen terug te halen. Darroch schrijft echter dat verhaal niet te geloven. Hij denkt dat de aanval vooral is afgeblazen omdat het kiezers in de VS zou gaan kosten.

Hoewel Darroch in de memo’s de inschatting maakt dat de regering-Trump nooit ‘normaal’ wordt – ‘minder disfunctioneel, minder onvoorspelbaar, minder lomp en incompetent’ – ziet hij wel een reële kans dat Trump in 2020 wordt herkozen.

Darroch geeft in zijn memo’s ook tips aan de Britse overheid over hoe om te gaan met de wispelturige Trump. Dat is in eerste instantie om alle communicatie met Trump zo kort en eenvoudig mogelijk te houden, op het botte af zelfs. Ook moeten boodschappen aan Trump veelvuldig herhaald worden, door meerdere mensen en het liefst met telefoontjes van de premier zelf. Verder wordt aangeraden Trump vooral te overladen met complimenten voorafgaand aan onderhandelingen en te doen alsof de uitkomst vooral een overwinning voor en door Trump zelf is. De ambassadeur laat weten erg te spreken te zijn over Trumps recente bezoek aan het Verenigd Koninkrijk waar hij door de regering en het koningshuis in de watten werd gelegd. Dat heeft er volgens Darroch voor gezorgd dat ‘alle deuren open’ zijn in Washington voor de Britten.

Bronnen binnen de Britse overheid laten weten dat de memo’s echt zijn. Een woordvoorder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de inhoud ervan exact is wat van een ambassadeur wordt verwacht. Zij moeten ‘eerlijk en ongezouten hun oordeel over een land geven, ze worden betaald om eerlijk te zijn’.

Het Witte Huis laat tegenover nieuwszender CNN weten geen commentaar te hebben. De populistische brexiteer en Europarlementariër Nigel Farage heeft wel gereageerd. Volgens hem was al sinds het begin van Trumps presidentschap duidelijk dat Darroch ongeschikt was voor zijn functie omdat hij ‘een globalist is en tegenstander van de Trump-doctrine’. De memo’s laten volgens Farage zien dat Barroch direct moet worden ontslagen. Het wachten is nu op een reactie van Donald Trump zelf via Twitter. Dat gebeurt normaliter zodra Fox News aandacht aan het onderwerp besteedt.

cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (46)