44

Britse bank HSBC hielp terroristen, drugshandelaren en dictators

Internationale media ontdekken schokkende praktijken via 'Swiss Leaks'

De Britse bank HSBC heeft via haar Zwitserse tak rijke klanten geholpen met belastingontduiking, dubieuze stromen contant geld en dubieuze rekeningen verborgen voor de autoriteiten. Tot die rijke klanten behoren drugshandelaren, dictators en hun handlangers en Saoedische zakenlieden die terrorisme financierden. Dat is ontdekt door speurwerk van journalisten van samenwerkende internationale media die bankgegevens van zo’n 100.000 klanten hebben doorgespit.

HSBC BalloonDe gegevens zijn in 2008 meegenomen naar Frankrijk door een bankmedewerker en vervolgens in hand van de overheid gekomen. Frankrijk deelde de gegevens van de geheime bankrekeningen, waaronder die van tal van beroemdheden, met andere overheden en er werd internationaal de jacht geopend op belastingontduikers die zo te achterhalen waren. Het gaat in totaal om zo’n 100 miljard dollar. Overigens is dat niet allemaal zwart geld. Niet alle betrokkenen zijn op de hoogte van de praktijken. Zo reageerde acteur John Malkovich verrast dat zijn naam opdook omdat hij niet bekend is met een dergelijke geheime rekening. Hij vermoedde dat die nog stamde uit de Madoff-affaire.

In totaal deden 140 journalisten in 45 landen onderzoek naar de gegevens. In Nederland is dat dagblad Trouw dat vandaag onthullingen doet over onder meer de betrokkenheid van Nederlanders:

In Nederland, blijkt uit onderzoek van Trouw, is de Belastingdienst vanaf september 2010 met de informatie aan de slag gegaan onder de naam ‘Project Parijs’. Uit de data zijn ruim 100 Nederlandse belastingplichtigen opgedoken, waarvan overigens niet is gezegd dat zij allemaal de belasting hebben ontdoken. Het houden van rekeningen in het buitenland is volstrekt legaal, het verzwijgen van tegoeden voor de Belastingdienst echter niet. Al met al zou Nederland op basis van de gegevens tot nu toe ruim 2 miljoen euro aan naheffingen en boetes hebben opgelegd. (…) De mensen die Trouw bereikte, bleken daadwerkelijk enkele jaren terug een brief van de Belastingdienst te hebben gekregen en velen hadden volstrekt logische verklaringen voor hun rekening.

Volgens de kant behoren veel ‘Nederlandse’ rekeningen eigenlijk toe aan buitenlandse rekeninghouders die via tussenpersonen of brievenbusbedrijven opereren. 

In België doet MO* uitgebreid verslag van de bevindingen:

De onthullingen werpen een licht op het snijvlak tussen internationale misdaad en legitieme business. Ze leggen veel meer bloot dan wat tot nu toe geweten was over het potentieel illegale of onethische bedrag binnen HSBC, een van de grootste banken ter wereld. De gelekte bankgegevens tonen hoe sommige klanten bezoeken brachten aan Genève om enorme sommen contant geld af te halen, soms in gebruikte bankbiljetten. Ze documenteren ook de enorme sommen geld onder controle van diamantdealers waarvan geweten is dat ze werkten in oorlogsgebieden en edelstenen verkochten om conflicten te financieren waarbij onnoemelijk veel doden vielen.

MO* somt tal van betrokkenen op, van acteurs tot prinsen, van ministers tot bankiers:

De documenten tonen dat er in 2005 dag na dag klanten toekwamen in Zwitserland om contant geld af te halen in Britse ponden, euro’s, Zwitserse franken, dollars en zelfs Deense kronen – soms vroegen ze om kleine, gebruikte bankbiljetten. Iemand die op die manier contant geld in euro’s en dollars kreeg, was Arturo del Tiempo Marques, een projectontwikkelaar die in 2013 door het Spaanse gerecht tot zeven jaar cel veroordeeld werd voor cocaïnesmokkel. Hij was verbonden aan 19 HSBC-rekeningen met daarop meer dan drie miljoen dollar. 

HSBC erkent dat er in het verleden fouten zijn gemaakt. Nadat de Zwitserse tak was aangekocht in 1999 zou het onderdeel zijn eigen gang zijn blijven gaan. Inmiddels is een einde gemaakt aan de praktijken, stelt de bank.

cc-foto: Luke Andrew Scowen

Geef een reactie

Laatste reacties (44)