Laatste update 16:04
8

Britse bedrijven gaan plastic te lijf – zeggen ze

Een flinke groep multinationals die in Groot Brittanië actief is, waaronder bedrijven als Coca Cola, Pepsico en Danone, slaan de handen ineen om plastic tegen te gaan. Voor 2025 moeten alle plastic verpakkingen recyclebaar, herbruikbaar of composteerbaar zijn. Dit alles onder de naam UK Plastic Pact.

Of de samenwerking ook daadwerkelijk gaat werken, moet nog worden afgewacht. De 42 bedrijven hebben nog niet laten weten hoe ze de plasticberg willen terug dringen. Ook is er vooralsnog geen controle verbonden aan het voornemen. The Guardian schreef al eerder over de weigering van supermarkten om openheid te betrachten over de hoeveelheid plastic die ze produceren.

In Kenya is al acht maanden een totale ban op plastic van kracht. Het heeft de Kenyase samenleving op zijn kop gezet. Waar voorheen vaak werd ontlast in plastic zakjes, wordt nu massaal overgestapt op reguliere toiletten. Daarnaast maakt het de straten, rivieren en afvoerwater schoner. In slachterijen, waar normaliter in drie op de tien dieren plastic werd aangetroffen, is dat nu nog maar bij één dier het geval.

De keerzijde is dat iedereen die zich openlijk met een plastic zak op straat vertoont, vogelvrij is. Op het simpelweg dragen van een plastic zakje kan al een maximale gevangenisstraf van vier jaar staan. Uganda, Tanzania, Burundi en Zuid-Soedan overwegen de ban over te nemen.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)