Laatste update 20:57
51

Britse bedrijven verlaten het zinkende Brexit-schip

Over 68 dagen verstrijkt de Brexit-deadline en aangezien de Britse politiek nog geen stap verder is dan twee jaar geleden het geval was, stevent het Verenigd Koninkrijk af op een No Deal-exit. Grote bedrijven zien de politieke chaos met lede ogen aan en veel van hen kondigen hun vertrek aan.

Dyson
Zo ook James Dyson, stofzuigeruitvinder en een van de aanjagers van Brexit, die gisteren bekend maakte zijn hoofdkantoor naar Singapore te verplaatsen. Hoewel er volgens Dyson slechts twee banen naar Singapore zullen verplaatsen, liet Dyson-CEO weten vanaf nu niet meer een Brits bedrijf maar een “global technology company” te willen heten. James Dyson zelf ontkent dat de verhuizing iets te maken heeft met Brexit en spreekt van ‘future-proofing’, maar de Britse columnist Jonathan Freedland merkte daar fijntjes bij op dat het vast geen toeval is dat de EU in oktober nog een handelsovereenkomst sloot met Singapore en Dyson nu alsnog vrije toegang tot EU-markten heeft. In tegenstelling tot bedrijven die in Groot-Brittannië gevestigd blijven.

Sony en P&O
Op dezelfde dag dat Dyson zijn verhuizing bekendmaakte, kondigde een van de grootste Britse rederijen P&O aan dat haar volledige vloot voortaan onder de vlag van Cyprus zal varen. Ook de computergigant Sony verhuist, en wel van Londen naar Amsterdam. Deze bedrijven waren minder voorzichtig om de werkelijke reden van hun verhuizing te benoemen: Brexit.

Banken, verzekeraars en investeerders
Persbureau Reuters meldt vandaag dat maar liefst 47 banken, verzekeraars en asset management-kantoren van plan zijn om in elk geval een deel van hun activiteiten te verplaatsen naar Luxemburg. Luxemburg gaf het afgelopen jaar al 80 nieuwe licenties uit aan banken, verzekeraars, investeerders en asset management-kantoren. Verschillende van deze bedrijven gaven openlijk toe dat hun beslissing gedreven werd door Brexit.

Hamsteren
Naast verhuizingen en het verplaatsen van bedrijfsactiviteiten, wordt er ook flink gehamsterd in de aanloop naar Brexit. Van autoproducent Bentley tot aan dierenwinkelketen Pets at Home, bedrijven slaan grote bedrijfsvoorraden in en op, omdat ze vrezen voor logistieke problemen en schaarste als gevolg van Brexit en de No Deal-variant in het bijzonder. Eerder kondigde de Britse overheid zelf al aan uit voorzorg extra medicijnen op te slaan.

Brexiteers
Net als James Dyson dekken ook de politieke aanjagers van Brexit zichzelf in voor wat komen gaat. De conservatieve parlementariër Jacob Rees-Mogg, die in het Lagerhuis nog steeds met droge ogen pleit voor een No Deal-scenario, waarschuwde investeerders van zijn eigen Somerset Capital Management voor de gevaren van een harde Brexit en heeft inmiddels al twee fondsen opgezet in Ierland. Nigel Farage, een van de felste Brexit-campaigners, vroeg een permanente verblijfsvergunning voor zichzelf aan in Frankrijk en regelde Duitse paspoorten voor zijn kinderen.

Cc-foto: Matt Brown

Geef een reactie

Laatste reacties (51)