Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britse conservatieven willen af van mensenrechtenverdrag

  •  
27-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ehrm_300.jpg
Regeringspartij wil toetsing door Europees hof verbieden
De Britse Conservatieven, die een regeringscoalitie vromen met de liberalen, komen met een plan om de wet ter bescherming van mensenrechten te schrappen. Deze wet geeft burgers het recht vonnissen aan te vechten bij het Europees Hof voor de Mensenrechten dat toeziet op naleving door 47 landen die lid zijn van de Raad voor Europa.
Het in Straatsburg gevestigde Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) stelt burgers, groepen, organisaties en landen in staat lidstaten aan te klagen. De uitspraken van het Hof zijn bindend. Vooral dat laatste is de Conservatieven een doorn in het oog. Het EHRM kan zich bijvoorbeeld uitspreken over stemrecht voor gevangenen en beslissen dat de nationale regelgeving op dat gebied niet deugt, zo stelt de Britse minister van Justitie Chris Grayling. In plaats van het verdrag zou een nationale wet moeten komen die verbiedt dat beslissingen van rechters voorgelegd kunnen worden aan het hof.
Een voorbeeld van de invloed van het hof is dat Nederland nu bronbescherming voor journalisten invoert. Tot voor kort weigerde de regering dat wettelijk te regelen maar een veroordeling door het EHRM in een zaak die door De Telegraaf was aangespannen , deed de coalitie zwichten.
De Conservatieven voeren al langer campagne tegen het internationale hof met het argument dat het soevereiniteit van het land aantast. Critici wijzen er op dat schrappen van het verdrag mogelijk in strijd is met internationale wetgeving. Ook dat maakt weinig indruk op de Tories. In Nederland opende eerder de VVD de aanval op het Europees verdrag dat de mensenrechten moet waarborgen.
cc-foto: dominic doyle

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.