143

Britse denktank: Europees extreem-rechts groeit

Motivatie voor jongeren is de dreiging van de islam en immigratie

Europees extreem-rechts wint terrein. Dat concludeert de Britse denktank Demos op basis van een online enquête. Daarmee loopt Demos vooruit op de bespreking die politici en academici vandaag hebben in Brussel. Uit de enquête blijkt dat het vooral jongeren zijn die zich aansluiten bij radicale partijen en groeperingen. Voor velen is de dreiging van de islam en immigratie de motivatie.

Het rapport The New Face of Digital Populism schrijft dat radicaal-nationalistische sentimenten in heel Europa voorkomen, met name onder jonge mannen. Volgens Demos zijn de jongeren die tegen de dreigende islam zijn niet racistisch. Velen noemen de islam onverenigbaar met westerse waarden.

Tegen The Guardian vertelt extreem-rechts Matthew Goodwin dat radicale partijen daar handig op in spelen.

Ze vertellen hun achterban dat afkeer van immigranten en moslims geen racisme is als het vooral draait om het verdedigen van de eigen traditie.

Aan de enquête van Demos deden meer dan tienduizend aanhangers van partijen en organisaties, afkomstig uit twaalf landen, mee. Twee derde van de groep was man en jonger dan dertig jaar. Opvallend aan dit onderzoek is dat voor het eerst blijkt dat ook onder jonge mannen een afkeer heerst tegen immigratie. Eerdere onderzoeken toonden dat alleen aan onder ouderen.

Trouw: ‘Europese islamofobie groeit, vooral onder jongeren’

cc-foto: Meg Moggington
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (143)