84

Britse evenknie PVV wint flink bij regionale verkiezingen

Ukip haalt gemiddeld kwart van de stemmen

De ultrarechtse anti-Europa partij UK Independent Party heeft bij lokale verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk een flinke winst behaald. In de regio’s waar de partij mee deed haalde de Ukip gemiddeld 25 procent van de stemmen. De winst gaat vooral ten koste van de regerende Conservatieve Partij en Liberal Democrats. Oppositiepartij Labour staat op winst.


UKIP-leider Nigel Farage zei dat zijn partij met de behaalde winst op koers ligt om een bepalende factor te worden in de Britse politiek. Dat schrijft onder andere The Guardian vrijdag. Die krant schrijft ook dat het voor het sinds de Tweede Wereldoorlog is dat een vierde partij in het land zo’n vlucht neemt.

Farage en zijn partij, door premier Cameron eens beschreven als een verzameling ‘gekken en heimelijke racisten’, hopen opnieuw een grote slag te slaan bij de parlementsverkiezingen in 2015 en bij de Europese verkiezingen in 2014.

PVV
De Ukip wil dat Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt en dat de grenzen worden gesloten voor migranten. Wat dat betreft heeft de partij veel weg van de PVV.
Maar eveneens net als de PVV is de Ukip ook regelmatig in opspraak door vertegenwoordigers van de beweging. Afgelopen weekend bleek dat drie Ukip-kandidaten op de ledenlijst van de extreemrechtse British National Party staan. Ook zouden de partijleiders elkaar in e-mails hebben gewaarschuwd over chaos in de partij en gebrek aan beleid, zo meldt de Volkskrant.

De verkiezingen vonden plaats in 34 gemeentes in Engeland en het eiland Anglesey in Wales.  Bij de BBC en The Guardian meer over de herverdeling van raadszetels.

BBC: Local elections: Nigel Farage hails Ukip’s ‘remarkable night’

Guardian: UKIP wil change face of Britisch politics like SDP, says Nigel Farage

Volkskrant: ‘Britse PVV’ deelt gevoelige klap uit in lokale verkiezingen

Geef een reactie

Laatste reacties (84)