35

Britse extreem-rechtse groepering komt Wilders steunen

EDL demonstraties ontaarden vaak in geweld

Op 30 oktober komt de English Defence League (EDL) volgens eigen zeggen met twee tot vijfduizend demonstranten naar Amsterdam. De anti-moslimorganisatie wil Wilders bijstaan die op 2 november voor de rechter verschijnt wegens haat zaaien en discriminatie van moslims.


De Gemeente Amsterdam heeft de officiele aanvraag voor de demonstratie al binnen. In die brief verklaart EDL met de demonstratie “op te willen komen voor de vrijheid van meningsuiting, met een knipoog naar de rechtszaak tegen dhr Geert Wilders”, schrijft NRC. De demonstranten komen volgens EDL uit binnen- en buitenland en zullen zich verzamelen op het Museumplein in Amsterdam.

EDL is een beruchte organisatie die banden heeft met andere extreem rechtse groeperingen zoals de Jobbik-partij in Hongarije. De EDL-demonstraties ontaarden vaak in geweld en zijn gericht op haat zaaien. Bij de laatste demonstratie op 28 augustus in Bradford gooiden de demonstranten met rookbommen en stenen. De EDL-aanhang bestaat grotendeels uit racistische skinheads en voetbalhooligans. De leider van de groep is ooit veroordeeld voor geweldpleging.

De gemeente Amsterdam weigert tot nu commentaar te geven over de voorbereiding op de demonstratie.

NRC: Britse anti-moslimorganisatie komst demonstreren voor Wilders

Geef een reactie

Laatste reacties (35)