7

Britse geheime dienst hielp AIVD met het omzeilen van wetten

Nederland liet zich adviseren om beter te kunnen afluisteren... Guardian lanceert indrukwekkende website over de onthullingen

De Britse geheime dienst GCHQ heeft nauwe banden met de Nederlandse MIVD en AIVD en heeft de inlichtingendiensten advies gegeven hoe ze wetten en regels konden omzeilen. Die wetten zaten de diensten in de weg bij het ontwikkelen van technieken om massaal te kunnen spioneren.

Dat blijkt uit nieuwe documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden waar de Britse krant The Guardian zaterdag over schrijft.
De Britse dienst noemde de MIVD een AIVD in de documenten relatief klein, maar ‘technisch competent en zeer gemotiveerd’. 

Ook zegt een medewerker van de GCHQ:

De AIVD heeft net een notitie klaar waarin staat hoe ze de uitdagingen die door het internet worden gesteld het hoofd willen bieden – GCHQ heeft input en advies geleverd voor dit verslag.En: “De Nederlanders hebben enkele wetgevingshordes die moeten genomen voordat hun juridische omgeving hen in staat stelt om op de zelfde manier te werk te gaan als de GCHQ doet. Wij geven juridisch advies aan Nederlandse advocaten hoe wij deze problemen hebben getackeld.Volgens de informatie was de Britse geheime dienst GCHQ de spin in het web van de samenwerking bij het op grote schaal bespioneren van internet- en telefoonverkeer. Ook de geheime diensten in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Zweden waren hierbij betrokken. 

Op de website van The Guardian staat een grote en indrukwekkende pagina met een overzicht van wat de onthullingen van Snowden werkelijk inhouden. NSA Decoded, ‘what does it means for you’, leest als een spannende film. Naast uitgebreide verhalen over de onthullingen, worden ook de belangrijkste betrokken personen geïnterviewd en in beeld gebracht. Daarbij wordt live weergegeven hoeveel terrabytes aan informatie de NSA heeft verzameld om te onderzoeken terwijl je de artikelen aan het lezen bent.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)