Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britse geheime dienst keek met 1,8 miljoen webcamchats mee

  •  
27-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
webcam
GCHQ onderschepte met hulp NSA grote hoeveelheden (vaak seksueel expliciete) webcambeelden van onschuldige burgers
‘Optic Nerve’, zo heet het geheime surveillanceprogramma van de Britse inlichtingendienst GCHQ, waarmee de webcamchats van miljoenen Yahoo-gebruikers werden onderschept en opgeslagen. De meerderheid van de gebruikers werd op geen enkele wijze verdacht van een strafbaar feit, maar hun webcambeelden – die in veel gevallen seksueel expliciet waren – werden desondanks onderschept en opgeslagen. Dat meldt The Guardian op basis van geheime documenten geleverd door Edward Snowden.
Uit de documenten blijkt dat GCHQ tussen 2008 en 2010 screenshots van Yahoo-webchats verzamelde in een database. In een periode van slechts zes maanden werd van wel 1,8 miljoen gebruikers beeldmateriaal onderschept. Het programma zou in 2012 nog steeds actief zijn geweest.
Yahoo heeft woedend gereageerd op de onthulling en ontkent op de hoogte te zijn geweest van de privacyschending van haar gebruikers. Dat de privacy van burgers is geschonden is evident, maar GCHQ zou ook nog eens moeite hebben om haar personeel van het expliciete materiaal weg te houden.
De Optic Nerve-software maakte elke vijf minuten een screenshot van de webcamchats. De afbeeldingen werden vervolgens opgeslagen en gebruikt voor experimenten met gezichtsherkenningssoftware. Volgens de geheime documenten zou de software zijn ontwikkeld omdat van GCHQ en NSA targets bekend zou zijn dat zij via Yahoo communiceerden.
cc-foto: frenchieb

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.