Laatste update 15:38
7

Britse kinderen met geestelijke klachten amper behandeld

Bijna 80% van de Britse leraren heeft een leerling in het afgelopen jaar zien worstelen met geestelijke klachten. Die cijfers lopen ieder jaar verder op. Dit meldt The Guardian. Uit een onderzoek, dat werd uitgevoerd door Stem4, een organisatie die zich inzet voor kinderen met allerlei gezondheidsproblemen, blijkt verder dat het in een op de zeven van deze gevallen ging om zelfmoordneigingen.

Een angststoornis is het meest voorkomende probleem. Twee derde van de 300 ondervraagde leraren lieten weten een leerling te kennen met zulke klachten. Onder de angststoornissen vallen bijvoorbeeld een paniekstoornis; een overweldigende angst. Ook een fobie valt binnen deze categorie; de angst voor een specifiek object of situatie. Een ongewenste terugkerende gedachte met een seksuele of agressieve inhoud (dwangneuroses) is ook een vaak genoemde klacht.

Bijna de helft van de leraren heeft in het afgelopen jaar een leerling ontmoet die kampte met depressie. Een eetstoornis kwam bij 30% van de jongeren voor, zelf-mutilatie en verslaving respectievelijk bij 28% en bij 10%. Ondanks die cijfers zeggen leraren zich regelmatig zorgen te maken of de geestelijke gezondheidszorg voor de jongeren niet tekort schiet: slechts een op de vijf leerlingen die kampten met problemen kreeg de benodigde hulp, volgens de leraren.

De directeur van Stem4, psycholoog Nihara Krause, wijst op het feit dat scholen een enorme moeilijke taak hebben uit te voeren. ‘Leraren staan in de frontlinie. Zij zien van dichtbij wat het effect kan zijn van examendruk, pesten of problemen thuis. Dit kunnen levensbedreigende problemen worden en leraren willen niets liever dan helpen.’ Ze pleit dan ook voor een beter hulpsysteem binnen scholen en vraagt de politiek financieel bij te dragen.

Cc-foto: Vazovsky

Geef een reactie

Laatste reacties (7)