21

Britse kleuters betalen lunch met vingerafdruk

Vingerafdrukken mogen volgens EU-regels alleen 'proportioneel' gebruikt worden

De Europese Commissie heeft Groot-Brittannië om opheldering gevraagd over de routine op Britse scholen om vingerafdrukken te gebruiken om toegang te krijgen tot de schoolbibliotheek en de kantine. Eén op de zeven Britse scholen gebruikt de vingerafdruk van kinderen als chippas.

De commissie is bang dat ouders geen bezwaar kunnen maken tegen afname van vingeradrukken van hun kinderen. Dat moet volgens EU-wetgeving mogelijk zijn. Een Britse vader kon onlangs geen bezwaar maken tegen afname van vingerafdrukken van zijn dochter. Deze werden later alsnog afgenomen zonder zijn toestemming, schrijft The Telegraph.

In Groot-Brittannië wordt het vingerafdruksysteem op 3,500 scholen gebruikt. Zelfs kinderen van vier moeten hun duim over een scanner heen halen wanneer ze de schoolkantine willen betreden of een boek uit de bibliotheek willen lenen. Het geld voor de gebruikte dienst wordt dan automatisch van hun account afgeschreven.

EU-regels stellen, anders dan de Britse wetgeving, dat vingerafdrukken alleen ‘proportioneel’ gebruikt mogen worden en dat het mensen vrij staat om daar bezwaar tegen te maken.

The Telegraph: Europe tells Britain to justify itself over fingerprinting children in schools
cc-foto: Fairfax Country

Geef een reactie

Laatste reacties (21)