Laatste update 11:03
32

Britse lokale verkiezingen suggereren historische winst Theresa May

In delen van Groot-Brittanië waren er donderdag gemeenteraadsverkiezingen, wat als graadmeter gezien wordt voor de landelijke verkiezingen. De Britse kiezers geven een grote voorkeur aan voor de conservatieve partij van premier Theresa May.

Normaal gesproken scoort de oppositie bij tussentijdse verkiezingen goed, maar de eerste verkiezingsresultaten tonen een grote overwinning van de conservatieve Tories, ten koste van vrijwel iedere andere partij. De partij heeft nu volgens de laatste resultaten van de BBC 561 zetels, een winst van 155 zetels.

Het populistische UKIP, de UK Independence party van Nigel Farage, is volledig weggevaagd. Volgens de laatste resultaten heeft de partij in totaal 41 zetels verloren en geen enkele zetel weten te behouden. Lisa Duffy, een van de kandidaten, wilde het geen ‘ramp’ noemen maar had het liever over een ‘uitdaging’.

Labour heeft volgens de laatste resultaten 403 zetels, waarmee ze er 125 verliezen. Britse politieke analytici lezen de resultaten als een mogelijk slecht teken voor het sociaaldemocratische Labour, het zou een voorbode zijn van een verkiezingsnederlaag in de aankomende landelijke verkiezingen. Zo noemt Lewis Bast het ‘onheilspellend’.

De partij heeft echter wel vele zetels in Wales kunnen behouden, een sleuteldistrict voor de landelijke verkiezingen waar de conservatieven juist verwacht hadden een grote overwinning te behalen. De Tories wonnen in het kiesdistrict, maar met een veel minder grote marge dan verwacht. De steun voor Labour is daar veel groter dan eerst werd ingeschat.

Theresa May heeft goede timing getoond met het aankondigen van de verkiezingen. De gevolgen van de brexit zijn nog niet voelbaar of inzichtelijk en veel Britten staan nog steeds achter het besluit. May kan met de verkiezingen haar oppositie flink verzwakken en haar eigen mandaat verstevigen.

De verkiezingsuitslagen zijn te volgen via deze liveblog van The Guardian

Foto: CC Number 10

Geef een reactie

Laatste reacties (32)