Laatste update 23:52
113

Britse media hekelen na moord op Jo Cox rechtse bangmakerij

De schokkende moord op de Britse Labour-politica Jo Cox wekt, buiten verdriet en bezorgdheid, ook veel woede op. Hoewel de politie nog niets heeft gezegd over het motief van de dader, die meteen na de aanslag in hechtenis werd genomen, verklaren diverse ooggetuigen dat de man ‘Britain First’ zou hebben geroepen tijdens zijn daad. Britain First is een extreemrechtse politieke partij, die de afgelopen tijd zeer luidruchtig te horen was vanuit het Brexit-kamp.

De Brexit-campagne bereikte vanochtend een nieuw dieptepunt met de ‘Breaking Point’-postercampagne van Nigel Farage’s Ukip, die verdacht veel gelijkenis vertoont met nazi-propagandafilms.

faragaganda

Dezelfde Nigel Farage, die nog geen maand geleden ‘voorspelde’ dat het weleens op geweld kon uitdraaien als immigratie niet beteugeld zou worden:

Het is legitiem om te stellen dat als mensen het gevoel hebben dat ze alle controle kwijt zijn, en wij zijn de controle over onze grenzen kwijt als leden van de EU, als mensen dan ook nog het gevoel hebben dat stemmen niets uithaalt, dan is geweld de volgende stap.

Volgens van conservatief weekblad the Spectator hebben politici als Farage en Paul Golding van Britain First nu geen recht om verbaasd te zijn over de aanslag op Cox:

Als je steeds maar weer BREAKING POINT schreeuwt, dan is het niet aan jou om verbaasd te zijn als iemand breekt. Wanneer je politiek als een kwestie van leven en dood presenteert, als een kwestie van nationaal overleven, dan moet je niet gek opkijken als iemand je op je woord gelooft. Jij hebt hen niet gedwongen om te doen wat ze deden, maar je hebt vrij weinig gedaan om hen tegen te houden. Soms heeft retoriek consequenties. Als je dagen, weken, maanden, jaren bezig bent mensen te vertellen dat ze in gevaar zijn, dat hun land hen ontstolen is, dat ze verraden en bedonderd zijn, dat hun geboorterecht geroofd is, dat hun probleem is dat ze te traag zijn om door te hebben dat dit hen allemaal overkomt, dat hun probleem is dat ze niet woedend genoeg zijn, dan zal op een gegeven moment, ergens, iets of iemand knappen. En dan gebeurt er iets vreselijks.

Ook dagblad the Guardian wijst in een hoofdredactioneel commentaar – waarin zij de aanslag omschrijft als een aanval op de menselijkheid, idealisme en democratie – op de gevaren van hatelijke retoriek die voortgebracht wordt door partijen als Britain First:

Hun merk van zondebokpolitiek zou bepaalde individuen, die wellicht al op het randje zitten, er zomaar van kunnen overtuigen dat sommige mensen minderwaardig zijn, en dus mogen worden aangevallen. Zeker in een tijd waarin haatzaaierij en verdeeldheid steeds meer mainstream worden.

Ook Farage krijgt de volle laag voor zijn aandeel in de verziekte politieke Brexit-campagne, waarin Syrische vluchtelingen een boevenmasker krijgen opgeplakt en waarvoor de schuld in de schoenen van de Europese Unie wordt geschoven:

Men zou echter hopen dat zelfs de vertegenwoordigers van de post-waarheidspolitiek zich enigszins terughoudend zouden opstellen ten opzichte van het soort volledig post-morale politiek die de grootste humanitaire ramp van deze tijd misbruikt door vijandigheid tegen de slachtoffers op te hitsen om daarmee kiezers te dwingen om de wereld hun rug toe te keren.

Het enige tegengif tegen zulk boosaardig cynisme is volgens the Guardian dan ook het idealisme van mensen als Jo Cox. De krant roept haar lezers op om haar gedachtengoed te eren, omdat de waarden en toewijding die zij belichaamde het enige zijn waarmee we de barbarij op afstand kunnen houden.

Maiden speech
Wat het gedachtengoed betreft laten we graag Jo Cox zelf aan het woord, die in haar maiden speech gepassioneerd verklaart blij te zijn om in haar kiesdistrict – waar zo veel verschillende mensen en culturen samenkomen – elke dag te zien dat er zo veel meer is dat ons bindt, dan dat ons uit elkaar drijft:

Geef een reactie

Laatste reacties (113)