7

Britse militair uitgezet naar Botswana om verkeersovertreding

Naturalisatieverzoek Britse soldaat met uitstekende staat van dienst geweigerd, snelheidsovertreding zou getuigen van 'slecht karakter'

Het Britse Hooggerechtshof heeft zich vandaag uitgesproken tegen de beslissing van een beambte van de immigratiedienst, om een soldaat na vier jaar trouwe dienst in het leger uit te zetten naar Botswana. Sapper Poloko Hiri zag zijn naturalisatieverzoek – dat hij had ingediend omdat hij in Botswana gevaar loopt vervolgd te worden voor het dienen in buitenlandse militaire dienst – geweigerd worden, omdat een verkeersboete wegens te hard rijden zou getuigen van ‘slecht karakter’.

Hiri werd in 2011 geflitst toen hij te hard reed op een stuk snelweg waar tijdelijk een lagere snelheid gold. Hij kreeg daarvoor een boete van 100 pond en vijf strafpunten op zijn rijbewijs. Volgens het Hooggerechtshof kan alleen die overtreding echter nooit overtuigend bewijs vormen voor het karakter van de aanvrager en had het verzoek van Hiri daarop dus niet mogen worden afgewezen. Theresa May, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, moet zijn verzoek nu opnieuw in overweging nemen.

Majoor Chloe Plimmer, de commandant van Hiri, omschrijft hem als een intelligente, gemotiveerde en hardwerkende soldaat met een voorbeeldige staat van dienst, wiens karakter bewezen is onder gevaarlijke en barre omstandigheden waar zijn collega’s op hem moesten vertrouwen. Hiri heeft een dochtertje van anderhalf met een ex-vriendin en had zijn ontslag (met 12 maanden opzegtermijn) ingediend om bouwkunde te kunnen gaan studeren, toen hij te horen jkreeg dat hij zou worden uitgezet.

cc-foto: UK Ministry of Defense

Geef een reactie

Laatste reacties (7)