102

Britse moslima in vliegtuig aangezien voor terrorist omdat ze een boek las

Nietsvermoedend las de Britse moslima Faizah Shaheen een Syrisch boek in het vliegtuig onderweg naar huis van haar huwelijksreis in Turkije. Het boek, Syria Speaks: Art and Culture from the Frontline, was haar aangeraden op een literatuurfestival. Een cabinemedewerker van Thomson Airways vond het zo verdacht, dat hij er melding van maakte. Bij aankomst in Groot-Brittannië werd Shaheen door de politie uit een rij geplukt en moest ze zichzelf verantwoorden, op basis van een anti-terrorismewet.
Shaheen:

Ik werd erg boos en raakte overstuur. Ik kon niet begrijpen hoe het lezen van een boek kan leiden tot zo’n verdenking […] De agenten vroegen me wat ik voor werk doe. Ik vertelde hen dat ik kind- en jeugdwerker ben voor de NHS. Ironisch genoeg is een deel van mijn werk deradicalisering en inschatten van kwetsbare jonge mensen met mentale gezondheidsproblemen die het risico lopen te radicaliseren […] Ik probeer dus eigenlijk radicalisering te bestrijden en te breken met de stereotypen […] Ik vraag of het anders zou zijn gelopen als ik geen moslim was geweest.

Van Thomson Airways hoeft Shaheen voorlopig geen excuses te verwachten. In een reactie laat het weten dat alle medewerkers zijn opgeleid om waakzaam te zijn en indien nodig voorzorgsmaatregelen te treffen. Dan kan het ook wel eens mis gaan.

De auteur van het boek, Malu Halasa won voor dit werk de Britse PEN award en is alom gelauwerd.

The Independent: British Muslim woman detained under terror laws after cabin crew report her reading Syrian art book on plane

Geef een reactie

Laatste reacties (102)